Sakset/Fra hofta

Jeg tror jeg vet hvorfor vi ble hacket i natt. Antakelig sitter det en synsk Britney Spears-fan (eller noe annet slikt ekkelt) der ute og visste at jeg kom til å blogge operavideoer i dag. Heldigvis lyktes ikke vedkommende i sitt forsøk på å hindre spredning av ekte sangkunst.

Wagner er ikke en av mine favoritter, men enkelte arier fra hans penn må definitivit regnes som åndelig snadder. Her kan dere høre tre versjoner av Isoldes Liebestod, eller «Mild und leise» som den også kalles:

Skandinaviske sangere var blant de ypperste Wagner-tolkerne i forrige generasjon. Vår egen Kirsten Flagstads debut som Isolde kan høres her, sammen med London Philharmonic Orchestra og Fritz Reiner i et opptak fra 1936.

Svenske Birgit Nilsson kan høres her, i et opptak som ser ut til å stamme fra Sverige på 1960-tallet.

Vår generasjons fremste kvinnelige Wagner-tolker er etter min mening tyske Waltraud Meier. Stemmen hennes har gjennomgått en forbløffende utvikling. Hun begynte sin karriere med en ganske mørk mezzosopran, men synger stadig flere rene sopranroller. Til neste år skal hun debutere som Brünnhilde, i følge rykter som går blant operabloggere. Dette opptaket er hentet fra La Scala i desember 2007 – en forestilling som mirakuløst nok ikke ble avlyst på grunn av streik. Orkesteret ledes av Meiers faste partner, Daniel Barenboim, og dette er hans første forestilling som La Scalas sjefdirigent. Wagner er ganske kraftig kost for italienerne, men denne forestillingen fikk selv landets mest ihuga anti-wagnerianere til å ta frem superlativene. . .