Interlude

– Gud, dette er et mirakel. En så perfekt operasjon er uten sidestykke, sa Ingrid Betancourt da hun ankom den militære flyplassen i Bogota. Operasjonen var utrolig i sin dristighet, og i at 15 gisler ble fralurt FARC uten at det ble løsnet et skudd. Colombianske etterretningsagenter innbilte kommandant Cesar at de mest verdifulle gislene skulle samles for å forhandle om en byttehandel. Betancourt forsto heller ikke hvem de hvitkledte mennene med Che Guevara-T-skjorter var før hun så Cesar ligge naken og bundet på gulvet.

FARC har opplevd en rekke tilbakeslag de siste månedene. Minst tre av ledelsen er drept. Antall geriljasoldater er trolig redusert fra 9.000 til 4.000. Likevel greier ikke NRKs utenriksreporter Sigrunn Slapgard helt å glede seg når hun skal kommentere aksjonen. Om avhopperne fra FARC sier hun at «mange har latt seg kjøpe», og på spørsmål om dette er begynnelsen på slutten for FARC, svarer hun at vi må huske på at fattigdommen sørger for stadig rekruttering til FARC. Det er den samme nostalgi og klamring til flere tiår gamle oppfatninger. I bunnen ligger sympati for den rettferdige kampen og uvilje mot å erkjenne at geriljaen er blitt en kynisk, hensynløs milits.