Den avgåtte sjefaktor ved Haag-domstolen, Carla del Ponte, skriver i sine memoarer at de fikk tips om at UCK-geriljaen førte tilfangetatte serbere til Albania der de ble drept og organene deres solgt. Del Ponte sier etterforskerne ikke kom til bunns i saken.

Saken har vakt stor oppsikt i Serbia. Et tall på 300 blir nevnt. Det er radiostasjonen B92 og nyhetsbyrået Beta som har publisert utdrag av boken som først kommer ut 3. april.

According to Serbia’s Beta news agency, which carried parts of the book in Serbian, Del Ponte said her investigators had been informed that some 300 Serbs were killed for organ trafficking.

The Beta report quoted Del Ponte as saying in the book that her investigators were told the imprisoned Serbs were first taken to prison camps in northern Albania where the younger ones were picked out, and their organs were later sold abroad.

Den serbiske riksadvokaten har fått oversendt materiale fra Haag og har også hatt egne kilder, men heller ikke dette kontoret har kommet til bunns i saken.

The prosecutor’s office said it had received «informal statements» from investigators at the United Nations tribunal in The Hague, Netherlands, that Serbs imprisoned by Kosovo Albanian rebels were taken to neighbouring Albania in 1999 and killed so their organs could be removed and sold to international traffickers.

Bruno Vekaric, the Serbian prosecutor’s spokesman, said later on B92 radio that Serbian war crimes investigators had also received their own information about alleged organ trafficking, but not enough for a court case.

Vekaric said Serb investigators also received reports suggesting there might be mass graves in Albania containing the bodies of the Serb victims.

Serbia to probe Kosovo organ trafficking

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂