Det er mulig at arrestordren på Kosovos statsminister Ramush Haradinaj var et trekk av Krigsforbryterdomstolen for å presse Serbia til å utlevere Ratko Mladic.

Sjefaktor Carla del Ponto ga for halvannen uke siden et intervju til Reuters der hun sa Serbia til enhver tid vet hvor Mladic befinner seg. De kan arrestere ham når de vil.

Arrestordren på Haradinaj kan sees på som et smart trekk for indirekte å tvinge Serbia til å handle. Samtidig har USA og EU truet med å kansellere alle avtaler, også alle fremtidige planer om forhandlinger om medlemskap i EU eller NATO.

Kosovoalbanerne taklet arrestordren meget smart. Haradinaj gikk av, albanerne forholdt seg rolig, og deres eks-statsminister var snart på vei til Haag. Det tok lufta ut av serbisk misnøye med at så få kosovoalbanere er siktet.

Haradinaj’s acquiescence also deflated Serbian indignation. Belgrade had indicted him for scores of alleged war crimes and seized on his appointment as prime minister 100 days ago as proof of U.N. hypocrisy and anti-Serb bias.
«The Haradinaj indictment was Serbia’s key demand. Now it has been issued, with the end of March nearing, I expect the EU will have an ace up its sleeve to put greater pressure on Serbia and say: ‘You have what you most wanted, now you should follow his example,'» said Serbian analyst Tanja Matic.
As one Serb remarked on a popular news website in Belgrade: «I hope this news is also being read by our great ‘heroes’ Mladic and (Bosnian Serb former leader Radovan) Karadzic». (reuters)

Det er også mulig, for ikke å si sannsynlig at den tyske filmskaperen har rett, som tror at USA inngikk en hemmelig avtale med Milosevic om at Karadzic går fri, så lenge han holder seg unna politikk. Det er besynderlig at NATO ikke har kunnet arrestere både ham og Mladic, hvis de virkelig ønsket det.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.