Kommentar

Ratko Mladic sine dager på frifot ser ut til å være talte. I to uker har det pågått forhandlinger mellom Beograd og Mladic for å få ham til å overgi seg frivillig. Statssekretær i amerikansk UD, Nicholas Burns, tror det er alvor denne gang.

-Vi stoler på at hans dager i frihet er talte, sa Burns på en pressekonferanse i Beograd etter å ha møtt president Boris Tadic og statsminister Vojislav Kostunica.

En rekke serbiske ettersøkte har de siste måneder overgitt seg til Haag-domstolen. De «ofrer» seg dermed for nasjonen. Serbia får ikke bistand fra USA og kommer ikke i forhandlingsposisjon med EU før noen av de verste krigsforbryterne er tatt. Nå kan det være Mladics tur.

Det er politisk umulig for det internasjonale samfunn å hoppe bukk over ham og Radovan Karadzic. Den siste videoen fra Srebrenica har bare understreket det.

Ifølge ukemagasinset Evropa har forhandlingene pågått et par uker:

Earlier Thursday, the Belgrade-based Evropa weekly reported that the Serbian government was negotiating with Mladic for his surrender to the Hague-based international war crimes tribunal.
«Intensive negotiations with Ratko Mladic have already lasted two weeks and are being kept secret,» Evropa said citing a high level Serbian government source.(afp)

Mladic har i alle år vært beskyttet av den serbiske hæren.

Les også

-
-
-
-
-