Feature

larijani.ali.jpg

Irans sjefforhandlinger i atomspørsmål, Ali Larijani, går av. Det er en ytterst dårlig nyhet. De aller fleste tolker det som en seier for en mer radikal politikk. Larijani ble regnet som pragmatiker. Han var ekspert på Immanuel Kant.

Irans atomprogram regnes som den mest alvorlige trussel mot stabilitet og sikkerhet i verden. Det er ikke for ingenting at Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner nevnte ordet krig som siste mulighet. Nå har den profilerte Larijani fått avskjed som forhandler og erstatteren er en ubetydelig viseutenriksminister. Det kan vanskelig bety annet enn at noen vil ha større innflytelse over forhandlingene, og denne noen er trolig president Mahmoud Ahmadinejad. Spørsmålet er om han har Ali Khameneis støtte.

«This (Larijani’s resignation) will show that the hardline position, the defiant position of Iran will continue and there will not be much chance of any change in the Iranian position,» said one Iranian analyst who declined to be named.

Larijani may have felt he had nothing more to offer in talks with Solana, the analyst said. «The president left no more room for Larijani to maneuver and negotiate.»

Da Ahmadinejad ble valgt ga han straks sparken til den daværende sjefforhandleren, Hasan Rowhani. Rowhani holdt nylig en tale der han kritiserte en konfrontasjonslinje overfor utlandet. Tonen var forsiktig, men ingen var i tvil om hvem han siktet til.

Iran’s top nuclear negotiator resigns


Iran’s atomic stance may harden as Larijani resigns