Britisk etterretning ble dratt inn i amerikanernes praksis med å pågripe terrormistenkte i tredjeland og føre dem til hemmelige forhørssentra, såkalte «renditions». Selv om britene hadde en klausul om at tips fra dem ikke skulle medføre tortur, ble reglene ikke fulgt.

Det viser en parlamentsrapport som ble kjent onsdag. Britisk etterretning er så sammenvevet med amerikanernes at når USA endrer kurs får det konsekvenser også for britene.

Britene gir amerikanerne opplysninger om personer. Men hadde klausuler om at de ikke skulle tortureres, og i visse tilfeller ikke pågripes. Britene oppdaget at disse reglene ble brutt. Det vakte oppsikt, men bare internt. Statsrådene fikk ikke vite noe, heter det i rapporten.

The agreement with the US intelligence agencies was that any information supplied by Britain leading to the arrest of terrorist suspects included certain caveats under which detainees were not to be tortured.
..
However, the ISC discovered that problems for the British intelligence agencies began in 2002 when President Bush gave the US intelligence services new powers to fight al-Qaeda. Their British counterparts began to realise that the US was not confining its actions to Afghanistan, but was detaining suspects from different parts of the globe and flying them secretly to Guantanamo Bay or to «black» [secret] interrogation centres in Europe.

In two cases, MI5 shared intelligence with the Americans on Bisher al-Rawi, an Iraqi national who arrived in Britain in 1984, and Jamil el-Banna, a Jordanian-Palestinian who had refugee status in Britain. MI5 did not intend the men to be arrested and, under a carefully-worded caveat, prohibited any action being taken against them on the basis of the Security Service’s intelligence.

However, the caveat was ignored and the two men were arrested in The Gambia in 2002 and taken, possibly via Afghanistan, to Guantanamo Bay in a «rendition» operation.

MI5 told the ISC that this was the first time «when suddenly we found that people were being taken».

Britene er så avhengige av amerikanske ressurser at det aldri var aktuelt å sette ned foten. Men man har nå funnet måter å omgå at britene blir innblandet i ting de ikke liker, heter det.


British security services ‘helped in rendition of terror suspects’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂