Kommentar

Hvis anholdelsen av de 15 britiske marinegastene hadde vært en tilfeldighet hadde neppe Iran eskalert situasjonen ved å overføre britene til Teheran og insistere på at de provoserte Iran. Iran er klar over at en slik hendelse kan få uforutsette konsekvenser. Alle har advart mot noe slikt. Likevel kjører Iran på. Det tyder på en bevisst handling.

Britene er tause. Nettopp fordi situasjonen er alvorlig. Nye sanksjoner mot Iran skal opp for Sikkerhetsrådet i ettermiddag. For et par dager siden uttalte ayatollah Ali Khamenei at Iran ikke lot seg presse og kom til å slå tilbake med alle midler. Tonen var truende. Er dette hva han mente?

Da sju briter ble tatt i samme farvann juli 2004 ble de tvunget til å stå frem med bind for øynene på iransk TV og innrømme at de hadde forbrytt seg mot iransk territorium. En ren ydmykelse. Det er høyst tvilsomt om britene vil finne seg i noe lignende denne gang. Uansett kan «kidnappingen» bare skade Irans sak i FN.

At det er en kidnapping er det mye som tyder på. De 15 britene var ute i gummibåter for å sjekke et sivilt fartøy. De tilhører fregatten «Cornwall» som er et hypermoderne krigsskip. Det er har all mulig høyteknologi som til enhver tid varsler om hvor skipet befinner seg. Det er nærmest utenkelig at britene skal ha kommet seg over på iransk side.

Man må derfor holde muligheten åpen for at tilfangetakelsen av de 15 er en bevisst provokasjon. For å oppnå hva? For å vise at Iran er villig til å ta i bruk alle midler? Man skal huske på stormingen av den amerikanske ambassaden i Teheran like etter arrestasjonen og fangenskapet som varte i 444 dager.

Iran kan være ute etter å skape en internasjonal konflikt, dvs. ved å fremstille seg som offer for en provokasjon kan man mobilisere The Arab Street, og legge press på de arabiske statene som møtes i Saudi-Arabia onsdag.

Krisemaksimering for å tvinge frem resultater som er mer gunstige for Iran enn den gradvise skjerpingen av sanksjoner.

Det er blitt spekulert i at Ahmadinejad er out of favour med Khamenei. Men ut fra hva som nå har skjedd, synes det ikke slik.