Et stadig tilbakevendende tema, klagen over at USA ikke vinner fordi det er hemmet av regler og bestemmelser, mens motparten ikke respekterer noen.

Distinksjon: Man kan godt se at konvensjoner og lover legger bånd på soldater og etterretning, men samtidig fremheve hvorfor det er slik: «Vi» ønsker ikke å bli som fienden.

Men medienes fokusering får en stundom til å bli forvirret og forveksle de to: Det høres ut som om det er USA som er fienden, som bryter lover og regler uten å blunke. Fokuseringen på USAs feil og mangler kan bli så stor at man «glemmer» hvilken praksis motparten står for.

Dette utspiller seg daglig i Irak, hvor Al-Qaida og sunni-opprørerne viser sitt sanne ansikt. Det er ikke pent (vi hører om selvmordsakjoner hver dag, men det presenteres nærmest som et værfenomen. Det skjer bare).

THE letter from Al Qaeda in Iraq to the members of the local police was clear.

Come to the mosque and swear allegiance on the Koran to Al Qaeda, the letter warned, or you will die and your family will be slaughtered. Also, bring $1,200.

It had the desired effect on American efforts to build an Iraqi security force here.

Nearly a third of the local police force went to the mosque, paid the money and pledged their allegiance. Another third was killed. By late October, only 34 local police officers were left to try to maintain order in this city of 100,000.

Dette er fra Samarra, byen nord for Bagdad, hvor Zarqawi sprengte en av shiaenes største helligdommer for ett år siden, og virkelig fikk den voldsspiralen til å snurre.

Hvordan skal man bekjempe slike metoder? Den irakiske hæren, politiet og irakiske politikere ønsker å ta av seg hanskene, men får ikke lov av amerikanerne.

Colonel Jalil, whose camouflage uniform covered the scar of a bullet wound in his right arm, says the Americans are too soft. «They do not let me slap them,» he said of the militants, in an interview. A former officer in Saddam Hussein’s feared Mukhabarat, the colonel talked about how he would like to have a free rein to beat prisoners and kill them without trials if they are guilty.

President Jalal Talabani sa det samme til Scott Lee Anderson: Hvis dere ga oss frie hender, skulle vi rydde opp i Bagdad.

Problemet for oss i det trygge Vesten er: Når man i Orienten ordner opp med lokale metoder, har vi tradisjonelt lukket øynene. Når Irak er truet av ekstrem vold, er vi mer opptatt av amerikanernes feil enn av ekstremistene, og amerikanerne kan ikke la irakerne gjøre hva de vil, for det bryter med demokratiske regler – selv i krig.

NY Times-klipp

Les også

-
-
-
-
-