Nytt

Det er ikke bare i Irak det hersker borgerkrig. Palestinerne er i full sving, uansett hvor mye det ignoreres og smerter deres venner. Ismail Haniye og Mahmoud Abbas har nok en gang inngått avtale om å trekke våpenmennene vekk fra gatene. Men hendelsene snakker et annet språk.

For annen gang angrep Hamas-folk hjemmet til en Fatah-sikkerhetssjef og såret barn og kvinner. Det gjør sterkt inntrykk på palestinerne. Sikkerhetssjefen bønnfalt om hjelp fra sitt beleirede hjem på TV. Men ingen hjelp kom. Det gjorde Fatah-mennene bitre.

Colonel Mohammed Ghayeb, the head of an Abbas-allied security service in northern Gaza, died in yesterday’s clashes as Hamas gunmen attacked his home with rockets and grenades.

Moments before his death, he telephoned Palestine television, which broadcast his desperate plea for help. «They are killers,» he said of the Hamas gunmen. «They are targeting the house, children are dying, they are bleeding. For God’s sake, send an ambulance.»

The battle raged outside the house for much of the day. Six of Col Ghayeb’s bodyguards and a Hamas gunman also died, while around 36 people, including eight children and Col Ghayeb’s wife, were injured.

Hundreds of people gathered outside his damaged house today prior to a funeral procession for the seven dead Fatah men.

Fatah militants attacked Hamas offices and vehicles in several places in the West Bank yesterday, wounding a Hamas activist, Palestinian security officials said.

Utløsende for den siste voldsbølgen var at en Hamas-politimann ble drept tidligere på dagen torsdag.

Fredag ble en imam skutt etter fredagsbønnen. Imamen tilhørte ingen av partiene, og det er uklart hvem som skjøt.

Fatah gjorde det klart at de ikke kom til å respektere noen våpenhvile med Hamas.

Brushing aside Haniyeh’s plea for calm, Fatah issued a statement in Gaza: «Blood for blood and aggression for aggression … and all the sons of the movement should retaliate to each aggression openly.»

The cleric, who was in a car when the gunmen opened fire, was not affiliated to any faction. No group claimed responsibility for the shooting, which occurred after prayers at a mosque in the Maghazi refugee camp.

At one of the funeral marches, members of Fatah’s al-Aqsa Martyrs Brigades threatened to assassinate Foreign Minister Mahmoud al-Zahar and Interior Minister Saeed Seyam of Hamas.

«Zahar and Seyam, you have to leave Gaza. We will tear your bodies to pieces,» an al-Aqsa member shouted at the crowd.

Overnight, Hamas-controlled militants and police forces stormed the house of senior Fatah leader Sufian Abu Zaida in northern Gaza Strip, smashing furniture.

Vendettaen er i gang.

Cleric gunned down in Gaza after plea for calm

Palestinian leaders call for end to Gaza clashes