Nytt

Den ene handling verre enn den andre avløser hverandre. Folk henrettes på åpen gate i Gaza, og via internett og sms oppfordres det til drap på bestemte ledere.

Fordi folk bor tett og dette handler om militser, med medlemmer som bor i og blant sivilbefolkningen, er mulighetene til å påføre skade store.

Rakettangrepet på statsminister Ismail Haniyehs hus i flyktningeleiren Shati fikk stor oppmerksomhet. (Særlig av NRK). Men det var andre, som endte langt verre. Hamas-menn angrepet huset til en sikkerhetsoffiser i Fatah med granater og bombekastere: en 14 år gammel sønn og tre kvinner ble drept.

Sykehusene er blitt slagmark. De sårede har med livvakter som fortsetter vendettaene, eller sykehuset brukes som skjold. Tirsdag var det sykehuset European i Khan Yunis i sør, som er reist for EU-midler, som var scene for skyting. Barna fra en barnehave havnet i skkuddlinjen og måtte rømme inn hovedinngangen.

Egypterne forsøker å mekle, til ingen nytte.

In all, 19 Palestinians were killed over two days in a new spike in the yearlong Hamas-Fatah power struggle. Some people were shot at close range in street executions, others in shootouts that turned hospitals into battle grounds. Residents huddled indoors, and university exams were canceled.

Each group used Web sites and text messages to call for the execution of the other side’s military and political leaders. Both sides described the fighting, which is turning more brutal with each day, as all-out civil war. In all, more than 80 people have been killed since mid-May, most of them militants.
..
On Tuesday morning, a gun battle erupted at the European Hospital in the southern Gaza town of Khan Younis. Hamas gunmen controlling the rooftop traded fire with Fatah-allied security forces posted nearby. Fifteen children attending a kindergarten in the line of fire were rushed into the main building of the hospital, funded largely by European donations.

Earlier in the day, a rocket-propelled grenade hit the home of Haniyeh in the Shati refugee camp on the outskirts of Gaza City. His son, Abdel Salam, said a grenade hit the side of the house, damaging it, while the family was inside.

A Hamas Web site described the incident as an assassination attempt. Hamas spokesman Fawzi Barhoum accused Fatah of targeting Palestinian institutions to bring down Hamas. «They crossed all the red lines,» he said of Fatah.

Elsewhere, a member of the Hamas military wing was kidnapped and executed by Fatah gunmen. The dead man was identified as a cousin of Abdel Aziz Rantisi, a Hamas leader
Israel assassinated in 2004.

Separately, Hamas gunmen attacked the home of a senior Fatah security official with mortars and grenades, killing his 14-year-old son and three women in the house, security officials said. Other Fatah gunmen stormed the house of a Hamas lawmaker and burned it to the ground.


Grenade fired at home of Palestinian PM