Nytt

Hamas innførte en ny praksis i den pågående broderkrigen: et medlem av presidentgarden ble kastet ut fra en 15 etasjers høyblokk søndag, og Fatah var ikke sen om å ta etter.

Det er episoder som dette som øker hatet og gjør at våpenhvilene aldri varer mer enn noen timer.

Mandag morgen ble huset til statsminister Ismail Haniyeh beskutt. Han var ikke hjemme, men det var kone og barn. Det sier noe om hvor langt man er villig til å gå når statsministeren og hans familie er mål.

The fighting took a grisly turn on Sunday, when Hamas militants kidnapped a member of the elite presidential guard of Palestinian President Mahmoud Abbas of Fatah, took him to the roof of a 15-story apartment building and threw him to his death.

That set off skirmishes through the city, including gun battles and shelling. Fatah militants surrounded the house of a Hamas mosque preacher, fired rocket-propelled grenades at the four-story building and then entered, firing at the preacher, and taking him away. Later, his body was brought to a hospital. Hamas pledged revenge.

And just before midnight, a Hamas activist was thrown off the 12th floor of a building and killed, security officials said. Four other Hamas men in the building were shot and wounded, bringing the day’s toll to three dead and 36 wounded, medical officials said.

A Hamas militant wounded Friday in southern Gaza infighting also died on Sunday.


Palestinian infighting flares in Gaza