Kommentar

r2152595669.jpg

En gammel mann holder et bilde av Abdel Khaliq al-Natshehm, Hamas-lederen som sitter i israelsk fengsel. Han er en av dem som har fremforhandlet den avtalen Mahmoud Abbas nå ønsker å holde folkeavstemning om, men som Hamas-ledelsen er imot. Bildet sier sitt om den tragedien som nå rammer palestinerne. Marwan Bargouti fra PLO og Natshehm laget avtalen som indirekte anerkjenner Israel og opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza.

Men Hamas greier ikke ta skrittet, og det palestinske samfunnet går i oppløsning. Våpendesperadoenes herjinger mandag kveld var et uhyre dårlig varsel.

Hva vil de norske forståsegpåerne si? Den palestinske spliden passer dårlig i deres forståelsesramme. Mens palestinerne går fra nederlag til nederlag, sitter Ehud Olmert i Downing Street og snakker med Tony Blair.

Den våpenkultus palestinerne har dyrket, vendes nå mot dem selv. De skjøt til og med mot brannbilen som kom for å slukke brannen i parlamentsbygningen.

The Ramallah rampage erupted late Monday, hours after Hamas gunmen attacked a building belonging to the Fatah-dominated Preventive Security agency in Gaza.

«Every time they touch one of ours in Gaza, we will get 10 of theirs in the West Bank,» said one Preventive Security man.

Firing wildly in the air, the security forces marched through the streets of Ramallah toward parliament. They were joined by hundreds of gunmen from the Al Aqsa Martyrs’ Brigades, a pro-Fatah militia.

The crowd shot out the windows of parliament before storming the two-building Cabinet complex. The throng smashed furniture, water coolers and air conditioners, destroyed computers and tore up documents before setting one of the buildings ablaze.

No casualties were reported, but the buildings suffered heavy damage.

When a fire engine approached the Cabinet building, a gunman lay on the road, blocking its way. The fire gutted the building’s fourth floor before it was contained. The crowd then set the second floor of the parliament building ablaze.

Later Monday, Palestinian gunmen opened fire at Palestinian legislative offices in the West Bank city of Nablus, where the Al Aqsa Martyrs’ Brigades has a strong presence. It was not known who fired the shots.(AP)

Fatah gunmen go on anti-Hamas rampage