Kommentar

Washington Posts Craig Whitlock har vært i Oslo og rapporterer om mullah Krekar-saken, sett i sammenheng med CIAs bortføring av en mullah fra åpen gate i Milano. Noen av de samme CIA-agentene dro senere til Oslo. En norsk offentlig kilde advarte adokvat Brynjar Meling om at CIA trolig jaktet på Krekar.

Det er ganske utrolig at en norsk offentlig ansatt advarer en kjent sikkerhetsrisiko mot en nær alliert.

Four days after the CIA officer arrived in Oslo, Krekar’s attorney, Meling, said he received a warning about his client from a Norwegian government source, via an intermediary. Although the message was vague, it made clear that U.S. spies had Krekar in their sights. In response, the lawyer wrote a letter to Norwegian police, requesting extra protection for Krekar.

Det står ikke om politiet ga Krekar ekstra beskyttelse, mot faren for CIA-kidnapping. Ganske mange i regjeringsapparatet ville vel vært lettet for å bli kvitt problemet Krekar.

Paul Berman skriver om Krekar i sin siste bok, Power and the Idealists. Det er i sammenheng med omtalen av den franske humanitære legenden Bernard Kouchner. Kouchner dro i desember 2002 til Nord-Irak for å se med egne øyne hvordan situasjonen var. Der fikk han vite at det var kommet mange Al Qaida-folk fra Afghanistan. De oppholdt seg i området til Ansar al-Islam, og folk var redde for dem, ifølge Kouchner/Berman.

Disse opplysningene, som NRKs Kari Grethe Alstad først rapporterte, er senere druknet i latterliggjøringen av Colin Powells FN-tale.

Det er også liten vilje til å se saken fra et sikkerhetssynspunkt. Er det viktigere å beskytte en terror-mistenkt enn å beskytte samfunnet?

The case shows how the United States has struggled to deal with Islamic militants who are allowed to live freely in Europe despite being labeled serious security risks. Others have included radical clerics in London and supporters of the Hamburg cell responsible for the Sept. 11 hijackings.

But the pursuit of Krekar also demonstrates how U.S. tactics in confronting those militants have sometimes backfired, giving ammunition to critics who accuse the Bush administration of skirting the law or relying on questionable evidence.

I NTBs referat står det:

For å understreke overfor amerikanske lesere hvilken ond person mulla Krekar i virkeligheten er, understreker avisen at Krekar så sent som i juni omtalte Osama bin Laden som «en god muslim som jeg håper vil få et langt liv».

Amerikanerne er selvfølgelig dumme. Krekar sa også noe mer, som ikke var like morsomt.

In an interview with a Kurdish newspaper in June 2006, he called al-Qaeda’s founder, Osama bin Laden, «a good Muslim» and wished him a long life. He also lamented the «bad news» about the recent death of Abu Musab al-Zarqawi, chief of al-Qaeda forces in Iraq. «But I am not sad, because he went to paradise,» Krekar added.

The CIA and The Militant Who Eluded It in Norway
Counterterror Tactics Often Foiled in Europe