Kommentar

Norge arbeidet hardt og lenge i NATO-kulissene for å få Serbia, Bosnia og Makedonia innlemmet i NATOs partnerskap for fred. Anstrengelsene ble kronet med hell under toppmøtet i Riga nylig, og Stoltenberg og Støre kunne veie opp for slett spill i Afghanistan med en seier på Balkan. Men seieren har en bismak. Serbia samarbeider som kjent stadig ikke med FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, og domstolen har gjentatte ganger appellert til det internasjonale samfunn om å kreve at Serbia gjør opp for seg og overleverer Ratko Mladic til domstolen. At NATO-toppmøtet valgte å invitere Serbia med i sitt partnerskap, var en skuffelse og et tilbakeslag for domstolen. Domstolen ble ikke tatt med på råd før NATO sendte sin invitasjon.

The tribunal’s chief prosecutor Carla Del Ponte announced on November 29 that she was «surprised and disappointed» by NATO’s invitation to Serbia to join the Partnership for Peace.

The PfP initiative is considered a first step toward joining NATO, and, eventually, the European Union.

In the past, Del Ponte has objected to Serbia’s membership in the western alliance, citing Belgrade’s failure arrest Hague indictees such as General Ratko Mladic and former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic.

Prosecution spokesman Anton Nikiforov told Serbia’s B92 radio that by allowing Serbia to join the PfP, the country has been «rewarded for its non-cooperation with the tribunal».

He also noted that Del Ponte was not consulted about the decision.

IWPR Tribunal Update