Kommentar

At Iran tar pengene sine ut av europeiske banker kan tolkes som en forsiktighetsregel, eller som en forberedelse til en konfrontasjon de vet kommer.

I den nåværende situasjonen, hvor faren for sanksjoner er nedgradert, virker det nærmest som at Iran tenker å kjøre linjen fullt ut.

Nye forsonende utspill, om forhandlinger med EU3 og Russland, blir av mange tolket som uthalingstaktikk.

Hvor flytter Iran pengene? Det ville vært interessant å vite.

The governor, Ebrahim Sheibani, acknowledged that Iran had begun moving its foreign currency from European banks, the ISNA news agency reported Friday. Even so, Mr. Sheibani did not disclose how much of the nation’s assets were being moved, nor did he name the countries that would receive them.

«We transfer the foreign exchange to wherever we deem it fit,» he told ISNA, after reporters asked him whether Iran was transferring money to countries in Southeast Asia. «We have already begun transferring and we are currently doing that,» he added.

With Threat of Sanctions, Iran Protects Some Assets