Kommentar

Det mystiske og mektige National Security Agency avlytter teletrafikk og leser e-post innen USA, noe det aldri har gjort før. Avlyttingen skjer uten rettslig godkjenning, og begynte etter 911, skriver New York Times.

Avisen har sittet på storyen i over ett år. CIA ba om at artikkelen ikke ble publisert da den kunne skade antiterrorarbeidet. Visse detaljer som kunne være til nytte for mistenkte, ble utelatt.

Months after the Sept. 11 attacks, President Bush secretly authorized the National Security Agency to eavesdrop on Americans and others inside the United States to search for evidence of terrorist activity without the court-approved warrants ordinarily required for domestic spying, according to government officials.
..
While many details about the program re2_kommentar secret, officials familiar with it say the N.S.A. eavesdrops without warrants on up to 500 people in the United States at any given time. The list changes as some names are added and others dropped, so the number monitored in this country may have reached into the thousands since the program began, several officials said. Overseas, about 5,000 to 7,000 people suspected of terrorist ties are monitored at one time, according to those officials.

Bush Lets U.S. Spy on Callers Without Courts