Live 8 var en gedigen PR-jippo for steinrike artister, og tidenes show for i-landspublikummet. Sikkert velment, men som Vulcan kommenterte på Farmann.no: Hvem er for fattigdom?
Vil det hjelpe mot fattigdommen i Afrika å ettergi ulandsgjelda? Det har jo vist seg at udemokratiske afrikanske ledere bare tar opp nye lån for å finansiere sitt vanstyre og luksusliv, sine kriger.
Hvis gjelden ettergis, kommer det da fattige til gode? Hvordan skal vi vite at ikke pengene i stedet finansierer mer krig, fordrivelse og overgrep mot de fattige som vi vil hjelpe? Live 8 kan vel så mye bli en håndsrekning til despotene.

Afrikas fattigdomsproblem i dag er relatert til tre sentrale temaer: despoti, korrupsjon og krig, les: menneskerettighetsbrudd og mangel på demokrati.
Det er naivt å kreve ettergivelse av gjelda så lenge ikke det skjer noe med vanstyret, korrupsjonen og krigene. Det hjelper ikke fattige mennesker så lenge de styrende ikke bryr seg om folket, og folket ikke har noe å si.

Situasjonen i Etiopia var i fokus under Live Aid i 1985, og igjen nå under Live 8. Etiopias statsminister Meles Zanawi sitter i kommisjonen som Tony Blair har opprettet for å hjelpe Afrika. Det presenteres et nytt bilde av selve metodene for å hjelpe Afrika, vekk er giverpolitikken som var hovedpoenget med Live Aid, nå er det gjelda som skal bort for at afrikanerne kan bli selvhjulpne, utvikle økonomien og trekke seg selv ut av fattigdommen. Men de viktigste problemene berøres knapt.

Chris Albin-Lackey er Etiopia-ekspert ved Human Rights Watch, og han spør: Hvorfor later vi som om det ikke har å gjøre med despotismen?

The problem with taking Meles as a symbol of a promising but tragically underfunded African renaissance is that his government has amassed an appalling human rights record during its 14 years in power. While this government is an improvement over its brutal predecessor, its human rights record is nonetheless extremely grim.
In Ethiopia’s most populous region, Oromia, the government routinely subjects its critics to harassment, imprisonment and torture. Police and military officials often imprison such people on charges of involvement with «anti-peace» or even «anti-people» groups, but convictions and even trials are rare. After a low-level insurgency broke out in the remote Gambella region two years ago, the Ethiopian military responded by killing, raping and torturing hundreds of indigenous Anuak civilians.
Meles’s government has never publicly acknowledged the need to correct or even investigate any of these abuses. It has also consistently refused to tolerate any sort of human-rights related criticism, dismissing even the most recent human rights report by its largest donor, the U.S. government, as «lies.»
Today, international discussions of aid policy center on the theme of accountability. Nonetheless, donor governments have generally refused to use even nonhumanitarian aid as leverage to demand accountability for human rights abuses in Ethiopia. Some Western diplomats claim that they are conducting «quiet diplomacy» with Ethiopia, even as they lambaste South Africa for taking a similar approach with Zimbabwe.

I dag meldes det at FNs generalsekretær Kofi Annan har advart afrikanske ledere om at det internasjonale samfunnet må beskytte mennesker mot folkemord og etnisk rensning dersom ikke myndighetene i landet gjør det. Det høres ut som en ny holdning fra FN, men det spørs om det er mer enn ord. Det er kanskje Annan som har behov for å bedre inntrykket av seg selv som FN-leder (Rwanda, korrupsjon osv.) og når Sikkerhetsrådet skal utvides med afrikanske representanter skal det ikke bli lettere for FN å aksjonere mot folkemord.
Afrikanske ledere viser seg jo som regel å ikke være videre interessert i at vesten blander seg opp i deres business (med mindre det handler om å ettergi gjelda myndighetene har skaffet seg, eller om nye lån eller gaver).

Reuters 4. juli:
African leaders have not joined Western condemnation of Zimbabwe’s forced eviction of hundreds of thousands of slum dwellers from urban areas.

I tillegg Darfur/Sudan, Somalia, Kongo, Nigeria, Uganda, o.s.v.

Human Rights Watch 2002:
«Uganda wants to keep enough control to continue getting rich from the Congo, but doesn’t want to take responsibility for protecting civilians,» said Alison Des Forges, senior advisor for the Great Lakes region at Human Rights Watch.

Albin-Lackey gir dette rådet til G-8-møtet:

The Group of 8 leaders meeting this week should take Ethiopia’s example as a reminder that their efforts to fight poverty in Africa must be accompanied by an equally serious effort to address the human rights abuses responsible for so much of the continent’s misery.

Why turn a blind eye to tyranny?
(International Herald Tribune)

Aktuelt nettsted:

Human Rights in Subsaharan Africa

Africa is an extremely heterogenous continent, and human rights violations come in many forms as well. From genocide, slavery, mass disappearances and torture, to denial of freedom of speech or of the press, there is little that will not be found somewhere in Africa.