Det var de av oss som trodde/håpet at det ville bli en annen dans når Irak får en suveren regjering, om enn midlertidig. Men kan det være at vi lurer oss selv, og at det vil gå fra vondt til verre? Guardian har en story om antallet politi/sikkerhetsstyrker, og det er urovekkende.

Irak har 120.000 politifolk, og av dem er 30.000 «borte», dvs. de kommer ikke på arbeid. De skal slettes fra rullene. I tillegg kommer ytterligere 30.000 som enten er upålitelige eller inkompetente. De skal også ut, men får med seg en kompensasjon på 1.000-2.000 dollar hver seg.

Av en planlagt hær på 35.000 mann er bare 5.000 i trening. Den eneste styrken av en viss størrelse er den såkalte nasjonalgarden på 35.000 mann.

Men man kan lure på hvordan de skal opererere hvis det er riktig som Guardian skriver at det er skrikende mangel på utstyr.

A total of 253,000 weapons have been ordered but only 141,000 have arrived so far. Of the 57,000 radios on order, there are only 2,500 in Iraq. And of the 25,000 vehicles needed, there are only 8,500.

The high demand for body armour has been particularly difficult to meet. Of the 174,000 sets procured, only 40,000 have so far been received.

Colonel James Mulvenna, an American officer who is chief of staff on the coalition’s training team, said the programme for building barracks and bases for the Iraqi army was three months behind schedule. Most work had been farmed out to private contractors, who were increasingly being targeted.

En kan lure på om man ligger for langt etter skjema med å skape en ordensmaktk. I så fall sitter regjeringen utrygt. Jeg trodde Allawi skulle ta på seg jernhanskene og gå mye hardere frem enn amerikanerne, men hva om han ikke har noe jernhanske i det hele tatt? Da er det vanskelig for amerikanerne å gå inn og gjøre jobben.

Det er mulig å se for seg et scenario som er en nedadgående spiral, og har den først skutt fart kan den bli vanskelig å stanse. Koblet med nye terrorangrep i Europa eller USA kan det bli en nasty situation.

Security a shambles ahead of handover With one week to go, 30,000 police officers face the sack amid serious shortages of staff and equipment

Rory McCarthy and Jonathan Steele in Baghdad
Thursday June 24, 2004
The Guardian