Haifa-gata går som en pil gjennom hjertet av Bagdad og ender foran Green Zone. Haifa har vært et mareritt for amerikanerne. Gata har resultert i 160 Purple Hearts. Men nå er det tegn på at muja er på defensiven.

John F. Burns har en interessant skildring av strøket, som består av både shiaer og sunnier i ulike deler. I shia-strøkene er amerikanerne populære: de patruljerer til fots, har sørget for å få innlagt toaletter i 12.500 leiligheter, hvor kloakken tidligere rant åpen. Slikt hjelper.

Nå kommer også irakiske soldater for fullt, og de er av en helt annen kvalitet enn under kampene om Fallujah.

Det er positiv nyhet, for alle som vil at Irak skal bli et normalt samfunn. Men så hvor lenge det er før norske medier rapporterer om fremgang. De vil nok heller at amerikanerne mislykkes, og gjør de ikke det er det taust.

In the first 18 months of the fighting, the insurgents mostly outmaneuvered the Americans along Haifa Street, showing they could carry the war to the capital’s core with something approaching impunity.

But American officers say there have been signs that the tide may be shifting. On Haifa Street, at least, insurgents are attacking in smaller numbers, and with less intensity; mortar attacks into the Green Zone have diminished sharply; major raids have uncovered large weapons caches; and some rebel leaders have been arrested or killed.

American military engineers, frustrated elsewhere by insurgent attacks, are moving ahead along Haifa Street with a $20 million program to improve electricity, sewer and other utilities. So far, none of the work sites have been attacked, although a local Shiite leader who vocally supported the American projects was assassinated on his doorstep in January.

Last month, an Iraqi brigade with two battalions garrisoned along Haifa Street became the first homegrown unit to take operational responsibility for any combat zone in Iraq. The two battalions can muster more than 2,000 soldiers, twice the size of the American cavalry battalion that has led most fighting along the street. So far, American officers say, the Iraqis have done well, withstanding insurgent attacks and conducting aggressive patrols and raids, without deserting in large numbers or hunkering down in their garrisons.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂

Mest lest

Les også