Kommentar

Bradley Burston i Haaretz har en interessant analyse av hvordan israelere og arabere håndterer bilder av de siste grusomhetene på TV.

Israelere lever med den militære sensuren. Ett av kravene til detaljert publisering er at de pårørende er varslet. Men både arabiske og internasjonale kanaler gjør at informasjonen når frem. Denne gang opplevde israelerne to alvorlige hendelser: to ganger ble en APC sprengt i lufta, begge i Gaza, og eksplosjonene i ammunisjonen de hadde med seg, gjorde at kroppene ble sprengt i filler. Dansende palestinere viste frem kroppsdeler. En arabisk TV-stasjon viste til og med bilder av en mann som legger en kroppsdel av en israeler i kjøleskapet. Men så trakk de arabiske kanalene filmene. Det skjønte vel at disse scenene ville gjøre arabere og muslimer stor skade.

Israel har som policy ikke å vise alt, grusomme bilder kalles «å danse på blod».
Men hvor holdbar er denne politikken når bilder blir et ledd i propagandakrigen, slik det skjer i Irak. Hva gjør størst inntrykk; Abu Ghraib eller Nick Bergs død?

In Gaza, six IDF Givati Brigade soldiers were blown literally to pieces by a Palestinian bomb set off beneath the armored personnel carrier in which they rode, and by the resulting detonation of military explosives stowed inside the thinly-armored vehicle.

Gazans, starved for vengeance after the Israeli assassinations earlier this year of Hamas leaders Sheikh Ahmed Yassin and Abdel Aziz Rantisi, poured into the streets of Gaza’s Zeitoun quarter in a frenzy, triumphantly holding up shards of the shredded APC, and displaying with pride the severed head of one of the six victims.

Palestinian television and channels elsewhere in the Arab world aired the crowd response in detail, at one point showing an exhilarated member of the crowd placing a body part in a home refrigerator for safe-keeping.

Before long, Israelis monitoring Arab and Muslim television satellite stations which had broadcast and re-broadcast tape loops of Palestinian revelry with human re2_kommentars, noted that some of the channels had abruptly pulled the images off the air. Others refrained from showing them altogether.

En som har arabisk samfunn som spesiale: Guy Bechor, speaking to Israel Radio Thursday, said the Arab stations held back because «it embarrasses them, it shames them as Arabs, and it shames Islam. These are people who are imbued with the national discourse of the cause of martyrdom against Israel. Suddenly they are confronted with pictures which present them in a barbaric light.»

In Bechor’s view, the «pictures from Gaza were apparently so serious, and the fear of damage from the West so great, the timing so negative for the Arab world, that they decided to censor this.»

Background / Mideast horrors – What we’re shown, and why

By Bradley Burston, Haaretz Correspondent