Kommentar

Trangen til overtro

Konspirasjonsteorier står høyt i kurs for tiden, og «den store sammensvergelsen» handler om at USA selv iscenesatte terrorangrepet 11. september, for å få et påskudd til å forsterke sitt verdenshegemoni. Slike konspirasjonsteorier er i vinden, ikke bare i Frankrike men også i Tyskland. Hele 19 prosent av tyskerne tror at USA selv kan ha stått bak 11. september-angrepene, ifølge en meningsmåling i sommer. Faktisk er det unge mennesker som har mest sans for disse teoriene, hver tredje spurte under 30 år.

Den tidligere SPD-statsråden Andreas von Bülow er blant dem som arbeider aktivt for å spre konspirasjonsteoriene. Von Bülow ble omfavnet av tyske fredsaktivister, som fant det merkelig at han angivelig ikke slapp til i seriøse medier som Spiegel og Stern med sine teorier. Noen av von Bülows spekulasjoner: CIA visste om angrepet på forhånd, det samme gjorde insidere i aksjemarkedet som tjente enormt på å selge aksjer like før angrepet, Pentagon ble ikke truffet av noe fly, flyene som traff World Trade Center var fjernstyrt, flyene kan ikke ha forårsaket at WTC styrtet sammen, ni av kaprerne overlevde og befinner seg på hemmelig sted.

Vi har tidligere vært inne på at tyske medier har hatt en antiamerikanskslagside, og det er rimelig å tro at det er en sammenheng her. Tidligere har franskmannen Thierry Meyssan framsatt liknende teorier.