Kommentar

Israel pågrep en av grunnleggerne av Hamas, Mohammed Taha, politisk leder, på Gazastripen mandag. Det er første gang Israel går til aksjon mot Hamas’ politiske ledelse. Tahas fem sønner som alle er Hamas-aktivister, ble arrestert sammen med ham, skriver Los Angeles Times/AP. Arrestasjonene tyder på et skifte i Israels håndtering av Hamas, mener AP. Rapport også på BBCs hjemmeside.

«Mohammed Taha founded Hamas in 1987, along with the group’s spiritual leader, Sheik Ahmed Yassin. Since then, the group has emerged as Arafat’s biggest political rival. Mohammed and Ayman Taha were among about 400 suspected Islamic militants Israel deported to Lebanon for a year in 1992.

Since the outbreak of fighting in September 2000, Hamas has killed hundreds of Israelis in bombings and shootings. In response, Israel has rounded up many Hamas activists, including leaders of the military wing. It has not targeted the political leadership, however, instead hitting installations of Palestinian security forces.»

Norske nettaviser med unntak av VG er mest opptatt av at palestinere (tre sivile og flere væpnede palestinere) ble drept i aksjonen, blant annet en gravid kvinne som omkom da israelske soldater rev et av Hamas-husene. Aftenposten bruker NTBs sak som nesten i sin helhet handler om drepte og sårede palestinere, og først i nest siste avsnitt nevner at «en lokal leder» av Hamas ble arrestert. VG vinkler egen sak på at toppleder fra Hamas er arrestert.