Nytt

Hamas tror det ved hjelp av nye allierte kan tvinge Israel til å heve blokaden av Gaza. Hamas vil ikke bare ha en våpenhvile, det vil ha det som kalles «normalisering». Men ingenting er normalt ved Gaza, og minst av alt Hamas.

Det vet nok Egypt, selv Brorskapet er klar over risikoen ved å åpne Rafah helt for mennesker og varer. Salafistene er på fremmarsj i Egypt og de kan destabilisere landet med økt radikalisering. Hvilken side vil Hamas stå på, eller Islamsk jihad?

500 egyptere strømmet inn i Gaza mandag for å dele skjebne med palestinerne. De vil at Egypt skal gå helhjertet inn på Hamas sin side. I neste omgang krever de at president Mohammed Morsi kansellerer fredsavtalen med Israel. Myndighetene kan miste kontrollen med utviklingen. Brorskapet har styrtet Mubarak på den måten, de ønsker ikke at det samme skal skje med dem.

Egypt fikk betalt for sin moderasjon utad tirsdag. Pengefondet vedtok å låne Egypt 4,8 milliarder dollar.

Derfor må Brorskapet oppføre seg.

Hamas vil tvinge frem konsesjoner slik at våpenhvilen blir «normalisering». Det kan ikke Israel gå med på. Det er forskjellige versjoner av forhandlingene:

Avisen Al-Hayat skriver

Sources in Hamas and Islamic Jihad tell the daily that Israel has proposed a mutual ceasefire for 90 days to test the goodwill of both sides, before proceeding to discuss Palestinian demands.

The Palestinian side reportedly rejected the Israeli offer, demanding an immediate ceasefire; a halt to targeted killings; and the opening of border crossings as the ceasefire takes effect.

 Al-Quds Al-Arabi som utgis i London, skriver:

Israel is interested in involving the Egyptians in the agreement with Hamas, writes A-Sharq Al-Awsat editor-in-chief Tareq Homayed, in order to prove that Egypt hasn’t changed since the Mubarak era: it hasn’t opened a front with Israel nor has President Mohammed Morsi annulled the peace treaty.

Netanyahu has also gained political currency both inside Israel and abroad, as did Hamas political leader Khaled Mashaal, Homayed writes. The only losers are the Palestinians and their cause. “This is the truth, even if it hurts,” ends Homayed.

 Det er nok ikke så langt fra sannheten. Palestinerne er ikke identisk med Hamas. En slik distinksjon trekkes for sjelden i norske medier. Palestinerne er tapere i spillet, og Khaled Mashaal bryr seg ikke om hvor mange palestinske liv han ofrer. For ham er det et sjakkspill. Bøndene kan ofres.
http://www.timesofisrael.com/winners-and-losers-in-gaza/