Nytt

Ved begynnelsen av krigen på Gaza skal president Hosni Mubarak ha sagt at Hamas ikke må komme ut som vinner. Den politikken ser Egypt ut til å stå ved. Egypt gir Hamas skylden for fortsatt krig, og Egypt og Saudi-Arabia avslo å holde krisemøte i Den arabiske liga.

Egypt skal være fed up med Hamas’ halstarrighet. De ofrer gjerne egen befolkning for å kunne erklære seg som seierherre.

One Egyptian official on Tuesday accused Hamas of procrastinating and making preconditions. «They want to score a political victory, regardless of how long this bloodshed will continue,» the official told The Associated Press, speaking on condition of anonymity because the talks are closed.

A Palestinian official close to Hamas said the previous round of Egypt-Hamas talks on Sunday were «stormy.» The official spoke on condition of anonymity because he was discussing closed-door talks.
..
During the Sunday negotiating session, Egypt’s top mediator, intelligence chief Omar Suleiman, told Hamas to accept Egypt’s truce proposal without amendments or Hamas will be considered responsible for Israel’s continuing offensive in Gaza, the Palestinian official said.

On Tuesday, the Hamas delegation held a new round of talks with Suleiman and Egyptian officials. Later, Egyptian President Hosni Mubarak left on a previously unannounced trip to Riyadh to meet with his ally, Saudi King Abdullah, to discuss the cease-fire efforts, Egyptian officials said.

Qatar har bedt om krisemøte i Den arabiske liga fredag, men generalsekretær Amr Moussa sa de mangler en stemme på å innkalle møte: det må være 14 som ber om møte, og bare 13 har ønsket det.

Hverken Egypt eller Saudi-Arabia ønsker noe krisemøte nå. De mener det får holde med et møte i Kuwait søndag, i forkant av et økonomisk toppmøte. De sier dermed at Hamas må presses enda hardere for å gå med på våpenhvile.

Den tyrkiske utenriksministerens rådgiver har hatt tre møter med Khaled Mashaal i Damaskus om det samme.

Man må gå ut fra koordering. Hamas skal ikke gå seirende ut av konflikten.

Egypt pushes Hamas to accept truce