Nytt

Obama-administrasjonens press på Egypt, slår tilbake. Hosni Mubarak ble så sint over Barack Obamas uttalelser tidligere i uken at han avlyste et møte med presidentens utsending.

Utlandet gir inntrykk av at USA kan presse Mubarak til å gå av umiddelbart. Så er ikke tilfelle. For mye står på spill. Mubarak har hatt med amerikanerne å gjøre i lang tid, og vurderer hver administrasjons politikk. Han er neppe enig i Obamas premisser. Ett feilsteg nå kan føre til uante konsekvenser. Han har trolig støtte fra kong Abdallah i Jordan, selvfølgelig Saudi-Arabia, men også andre arabiske statsledere.

Hvis Mubarak rir stormen av kan presset koste USA politisk. Obama viste seg som en dårlig alliert, og var villig til å kaste Mubarak under bussen, som det heter.

Even as the Obama administration is coalescing around a Mubarak-must-go-now posture in private conversations with Egyptian officials, Mr. Mubarak himself remains determined to stay until the election in September, American and Egyptian officials said. His backers forcibly pushed back on Thursday against what they viewed as American interference in Egypt’s internal affairs.

“What they’re asking cannot be done,” one senior Egyptian official said, citing clauses in the Egyptian Constitution that bar the vice president from assuming power. Under the Constitution, the speaker of Parliament would succeed the president. “That’s my technical answer,” the official added. “My political answer is they should mind their own business.”

Obama var svært forsiktig med å støtte de iranske demonstrantene for halvannet år siden. Men han har ikke lagt samme bånd på seg overfor Egypt. Det blir lagt merke til. Mubarak ble så forbannet at han nektet å møte Obamas utsending, Frank G. Wisner, til at møte nummer to tirsdag. Det tyder ikke på at Mubarak er innstilt på å gi etter for USAs krav.

Vice President Joseph R. Biden Jr. spoke by phone to Mr. Suleiman on Thursday, the White House said in a statement, urging that “credible, inclusive negotiations begin immediately in order for Egypt to transition to a democratic government that addresses the aspirations of the Egyptian people.”

Mr. Biden’s phone call came after a mission by Mr. Obama’s private emissary, Frank G. Wisner, was abruptly ended when Mr. Mubarak, angry at Mr. Obama’s toughly worded speech on Tuesday night, declined to meet with the envoy a second time, officials said.

White House, Egypt Discuss Plan for Mubarak’s Exit

Les også

-
-
-
-