Om noen uker vil norske jøder synes det er vanskelig å feire høytiden pesach, der vin er et sentralt innslag. Hvordan kan norske jøder beholde årtusener år gamle ritualer som feirer frihet og selvstyre uten kosher-vin? Dét har ikke Vinmonopolet tenkt på.

Ikke bry deg om flere juridiske avgjørelser i mange europeiske land, inkludert Storbritannias høyesterett og appelldomstolen i Versailles, om at økonomiske forbindelser ikke er et brudd på folkeretten.

For vår utenriksminister betyr det ingenting. Etter hans syn er jøder i Judea og Samaria en dårlig idé. De må forsvinne. Bedriftene var ikke vonde å be. Vinmonopolet fikk det ikke gjort raskt nok! Ingen israelske viner! Verboten. Kan ikke selges, og det som er på lager, må øyeblikkelig ødelegges! Flotte greier.

Men oops! Nå kan norske jøder som forholder seg til kashrut, kostholdskravene for å leve et religiøst liv, ikke skaffe seg kosher-vin i Norge, noe som på en måte setter alle våre religiøse ritualer i limbo. Hvordan kan en norsk jøde nå hellige sabbaten, hvor velsignelsen av druens frukt (aka vin) er sentralt?

Hvordan kan vi feire fødselen til et barn eller markere slutten på sabbaten, de ukentlige 25 timene (fra solnedgang fredag til nattemørket inntrer lørdag) som er satt av til å pleie vårt åndelige liv?

Med et pennestrøk ble disse rettighetene fratatt norske jøder. Det vil si at Vinmonopolet stolt diskriminerer jøder og nekter dem retten til å feire sentrale sider av jødedommen. SPLENDID! En gjennomtenkt og balansert tilnærming til en kompleks problemstilling. Synd for jødene. Igjen. Hvis noen føler seg tilbøyelig til å stange hodet mot en vegg av norsk innavlet dumhet, kan dere skrive til styret i Norsk Vin- og Åndsmonopol: kundesenter@vinmonopolet.no.

Spør dem – de som ellers er så opptatt av å ta hensyn til sårbare minoriteter – hvorfor de iler til med å boikotte israelske varer. De kan ikke få gjort det fort nok. Ingen bismak?

Mitt norske statsborgerskap føles litt som en belastning for øyeblikket. Jeg er veldig trist over å måtte si det.

Hannahle er et alias for en nordmann som bor og arbeider i Israel.

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.