Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP

Ungarns regjeringsparti Fidesz vil ha en avstemning i nasjonalforsamlingen om svensk Nato-medlemskap når forsamlingen møtes mandag.

Det ser nå ut til å gå mot en avslutning av føljetongen om Ungarn og Tyrkias trenering av Sveriges medlemskap i Nato.

Etter at Tyrkia halte ut ratifiseringen av Sveriges Nato-søknad i månedsvis, er det nå Ungarn svenskene venter på.

Tyrkia sa endelig ja sent i januar, etter å ha drevet det mange opplever som et spill overfor Sverige og Nato i lengre tid.

Tyrkias president Erdogan  skal ha klart å bruke denne saken til blant annet å presse USA til å godkjenne salg av et antall F-16-jagerfly fra USA til landet.

Dermed gjensto Ungarn, som også, av nokså uklare grunner, har latt være å godkjenne Sverige som medlem i Nato. Det kreves som kjent enstemmighet i alliansen for å ta inn nye medlemsland.

Nylig ble Nato-saken diskutert på et forsvarsministermøte i alliansen i Brussel, og frustrasjonen over Ungarn skal ha vært stor i i forsamlingen.

Tirsdag meldes det imidlertid at Ungarn er rede til å si endelig ja, etter at statsminister Orban nylig varslet at en slik godkjennelse var forestående.

Tidspunktet for behandling av saken i Ungarns nasjonalforsamling skal være kommende mandag.

Det skriver parlamentarikeren Máté Kocsis på Facebook. Den ungarske regjeringens talsperson Zolta Kovacs bekrefter det på X/Twitter.

NTB-TT-Reuters melder om saken.

Mandag åpner nemlig nasjonalforsamlingen igjen etter vinterferien. Fidesz, som er statsminister Viktor Orbans parti, har rent flertall i forsamlingen.

Ungarn er siste land i Nato som ikke har godkjent at svenskene skal slippe inn.

Orban uttalte lørdag i sin tale om rikets tilstand at «Ungarns konflikt med Sverige snart er avsluttet» og at han gledet seg til å heise det svenske flagget utenfor Nato.

I Sverige er man glad for å se en slutt på den diplomatiske ørkenvandringen overfor Tyrkia og Ungarn. Landet har som følge av Russlands angrep på Ukraina ønsket å bli med i Nato, slik også Finland nå er blitt medlem.

De to nordiske landene vil utgjøre en vesentlig styrking av alliansen i nord, noe som vil være en lite ønsket utvikling for et Russland som tvert imot har ønsket et svekket og redusert Nato.

Blant annet har president Putin uttrykt at Nato bør «trekke seg ut» av land i Øst-Europa som er blitt medlemmer i Nato, noe som ikke ser ut til å være særlig aktuell politikk for noen av de aktuelle landene.

– Vi ønsker naturligvis dette velkommen, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson ifølge Aftonbladet.

Les også: 

Kristersson: – Uaktuelt å forhandle med Ungarn om Nato

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.