Bønder blokkerer en motorvei utenfor Agen i Sør-Frankrike 27. januar 2024. Foto: Fred Scheiber / AP / NTB.

De største landbruks­organisasjonene i Frankrike er ikke fornøyd med tiltaks­pakken for bøndene som nylig ble kunngjort av stats­minister Gabriel Attal, og har bestemt seg for å fortsette protesten mot landbruks­politikken til både EU og Frankrikes regjering.

Både den nasjonale paraplyorganisasjonen Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA), som har over 200.000 medlemmer, og organisasjonen av yngre bønder i Paris og omegn har derfor kunngjort at de vil blokkere sju av motorveiene til Paris på ubestemt tid.

Motorveiene som blokkeres, er A1, A4, A5, A6, A12, A13 og A15. FNSEAs assisterende generalsekretær kaller aksjonen en beleiring, skriver Le Figaro.

«Tanken er at ingen lastebiler kan betjene hovedstaden, slik at ingen produkter kommer inn til Paris. Slik får vi pariserne til å forstå at de trenger bøndene for å lege (…) Jeg sier til våre venner i Paris-regionen: Dette kommer til å bli en lang uke», sa Maxime Buizard, lederen for de yngre bøndenes fagforening Jeunes Agriculteurs til Sud radio lørdag morgen.

Forbipasserende beskuer hauger av naturgjødsel og bildekk som franske bønder har dumpet ved inngangen til prefekturet i Agen 27. januar 2024. Foto: Fred Scheiber / AP / NTB.

Spørsmålet er hvordan Frankrikes regjering til reagere dersom vareforsyningen til Paris risikerer å komme i fare. Maud Brégeon, som sitter i parlamentet for partiet til president Emmanuel Macron (som har skiftet navn til Renaissance), sier:

«Vi vil passe på å sikre at bevegelsesfriheten i Paris ikke blir hindret i det lange løp ved å begunstige dialogen.»

Bøndene øyner sjansen til å presse den franske regjeringen enda mer innen den overveier å sette hardt mot hardt, noe den helst vil unngå. Alle husker de gule vestene, og om noen måneder er det valg til EU-parlamentet.

Talspersoner for franske bønder har omtalt utspillet fra statsminister Attal som et taktisk tilbaketog fra regjeringens side, og sagt at de ikke må la seg lure. Og derfor fortsetter bondeopprøret i Frankrike en stund til.

De franske bøndenes protester har pågått i nærmere to uker, men er ikke omtalt i norske gammelmedier.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.