Tre afghanere som var siktet for gruppevoldtekt av en norsk småbarnsmor i et busskur i Kleiva i Vesterålen, fikk saken henlagt av politiet i desember. Nå anker bistandsadvokaten henleggelsen og viser til at saken ikke har vært uttømmende utredet. Er de siktedes forklaringer troverdige eller samkjørte?

Bistandsadvokat Trude Marie Wold forteller til Bladet Vesterålen at klagefristen går ut nå i romjulen – og hun har levert klagen i tide.

– Fornærmede er ikke enig i henleggelsen. Dette er en traumatisk opplevelse for henne, og hun kan ikke gjøre annet enn å klage. Det er viktig for henne, naturlig nok, sier advokaten til avisen.

Hun sier flere omstendigheter ved saken ikke er ferdig etterforsket.

– Det er en del ting som burde ha vært ettergått – det som forklares, troverdighet og beruselsesgrad. Vi vil påpeke ting som burde ha vært gjort, sier hun.

Bistandsadvokaten antyder at de opprinnelig fire siktede kan ha samkjørt sine forklaringer. Er det de sier troverdig?

Politiet har vist en passivitet i saken som reiser spørsmål om det er likhet for loven.

Det angivelige overgrepet mot en kvinne i 20-årene skjedde i tilknytning til et busskur på Kleiva i Vesterålen mellom klokken 2 og 3 natt til søndag 30. oktober i 2022. Kvinnen anmeldte saken senere samme dag.

Saken ble henlagt 7. desember fordi politiet mente de ikke hadde tilstrekkelige bevis for at de fire mennene har gjort det de er anklaget for.

De fire ble varetektsfengslet i begynnelsen av november 2022, siktet for grov voldtekt, men alle fire ble løslatt i løpet av måneden. (NTB)

De tre hovedmistenkte ble løslatt allerede 23. november.

Det er nå gått ett år og saken ender med henleggelse.

Bistandsadvokaten saken ikke er undersøkt til bunns selv om politiet har hatt ett år på seg i en alvorlig sak som voldtekt er.

Politiet har mørklagt saken. De siktedes identitet har vært forsøkt skjult.

Tre av de siktede er 24 år, den fjerde 23 år. Nordland politidistrikt opplyste tidlig at de siktede «har tilhørighet i Nordland».

Etter at Document avslørte at alle de siktede har afghansk opphav, har flere medier nå meldt at de fire mennene er norske statsborgere av utenlandsk opprinnelse, blant annet Bladet Vesterålen og NRK, som oppgir at de fire har «utenlandsk opprinnelse fra samme land».

 

 

Tre personer siktet for grov voldtekt i Vesterålen løslates

Voldtekten i Vesterålen: Ingen av de siktede anker fengsling

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.