Ingen av de fire som er siktet for gruppevoldtekt i Sortland har anket fengslingen, til tross for at samtlige begjærte seg løslatt, og ingen har innrømmet straffskyld.

Fire 23 og 24 år gamle menn ble for to uker siden pågrepet og siktet for en gruppevoldtekt som  skal ha funnet sted i eller nær et busskur på Kleiva i Sortland i Nordland fylke natt til søndag 30. oktober.

– Min klient velger å ikke anke kjennelsen, han ønsker å bidra til ro rundt saken og politiets etterforskning. Han samarbeider med politiet og har tro på at etterforskningen vil vise at han ikke har gjort noe galt eller straffbart i saken. Ut over det har jeg ingen ytterligere kommentar på nåværende tidspunkt, skriver advokat Rune Nielsen i en tekstmelding til Document.

På frifot torsdag

Fra før er det kjent at hverken advokat Hanne Elise Skares eller advokat Tor Haugs klienter anker fengslingskjennelsene fra Salten og Lofoten tingrett.

Advokat Svein Inge Skipnes representerer den fjerde siktede. Da vi var i kontakt med ham forrige uke, sa han at det ikke var tatt noen beslutning om anke. Mandag svarer ikke Skipnes på Documents henvendelse.

Tre av de fire er fengslet for fire uker, det vil si frem til 1. desember. Den fjerde ble, mot politiets ønske, kun fengslet for to uker. Vedkommende blir i prinsippet sluppet fri torsdag.

– Sier seg litt selv

Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat Trude Marie Wold ønsker ikke å kommentere hvordan det går med hennes klient.

– Det sier seg jo litt selv, tenker jeg. Vi får heller komme tilbake til det senere.

 – Hører du noe fra politiet om etterforskningen?

– Det er litt sånn at jeg spør og de svarer. Jeg får svar på det som er nødvendig for meg å vite.

– Vet du noe om bevissituasjonen?

– Nei, den siste dokumentbunken har jeg ikke hatt tid til å gå grundig gjennom.

Wold påpeker at det nok vil være litt stille fra politiet i en periode fremover, mens etterforskning pågår.

– Men jeg har jo inntrykk av at de prioriterer saken ganske høyt.

«Fra samme land»

Tre av de siktede er 24 år, den fjerde 23 år. Nordland politidistrikt opplyste tidlig at de siktede «har tilhørighet i Nordland».

Etter at Document avslørte at alle de siktede har afghansk opphav, har flere medier nå meldt at de fire mennene er norske statsborgere av utenlandsk opprinnelse, blant annet Bladet Vesterålen og NRK, som oppgir at de fire har «utenlandsk opprinnelse fra samme land».

 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.