Dette er virkeligheten for Yahaya Sharif-Aminu, en nigeriansk musiker. Saken hans er nu til behandling i nigeriansk høyesterett.

Alt begynte med lydmeldinger delt på WhatsApp av en ung nigeriansk mann. Meldingene inneholdt selvkomponerte tekster der Yahaya snakket om en aktet imam fra 1800-tallet. Efter det ble Yahaya anklaget av andre i chatten for blasfemi ved angivelig å ha satt imamen over profeten Muhammed.

Døden ved hengning

En mobb satte fyr på huset hans og han ble arrestert av shariapolitiet. Kort efter dømte shariadomstolen den unge mannen til døden ved hengning for «blasfemi». Han fikk ikke advokatbistand under rettssaken.

Yahaya har anket dødsdommen til Nigerias høyesterett med støtte fra Alliance Defending Freedom International. Yahaya har sittet fengslet i nesten tre år uten mulighet for løslatelse mot kausjon.


Blasfemilover – redskap mot islamkritikk

Blasfemilover straffer individer for ytringer som andre mennesker mener krenker deres religion eller religiøse symboler. Tendensen er at moderne vestlige nasjoner avskaffer blasfemilovgivningen, mens den opprettholdes i de fleste land som implementerer islamsk sharialovgivning. Blasfemilovgivning fungerer i verden idag i praksis som et redskap mot islamkritikk. Disse lovene kan utløse sosiale spenninger og også brutalt pøbelvelde med livstruende konsekvenser. 

– Blasfemilover og forbud mot frafall er en urett i seg selv, men slike lover støtter også opp under dem som myrder og utøver terror i religionens navn. De støtter opp under religiøs ekstremisme og bør avskaffes overalt, mener president i Humanists International, Andrew Copson.

Dansk underdanighet for islam

I Europa går Danmark mot strømmen. Der foreslår de efterat de avskaffet blasfemilovgivningen i 2017, å innføre en ny lov som beskytter muslimer mot fornærmelser. Loven er formulert i generelle vendinger, men det er liten tvil om at det er underdanighet for islam som får den danske regjering til å foreslå denne innskrenkningen av borgernes frihet.

Deborah ble steinet, slått ihjel og brent

Tretten kristne blir hver dag drept i Nigeria for sin tro. Studinen Deborah Emmanuel Yakubu ble steinet, slått ihjel og brent efter blasfemianklager:

Nigeriansk kristen studine steinet og brent for blasfemi

På verdensbasis er omkring nitti prosent av alle kristne som ble drept på grunn av sin tro, nigerianere.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.