Den pakistanske nyhetskanalen Geo News rapporterte onsdag at arabiske land har måttet be Pakistan slutte å sende tiggere forkledd som pilegrimer. 

Et stort antall lommetyver som blir pågrepet i Saudi-Arabia, er av pakistansk opprinnelse. De dekker tiggervirksomheten bak umrah-visum, og ofte returnerer de aldri. 

Skamplett på et allerede vanæret nasjonalt renommé

Umrah-visum utstedes til pilegrimer for å utføre «den lille pilegrimsreisen» – «umrah» – som kan gjøres når som helst på året. Saudi-Arabias Umrah-visum har en gyldighetsperiode på ett år og tillater én innreise og maksimalt 90 dagers opphold.

Under et møte nylig i Senatets faste komité for oversjøiske pakistanere, la sekretær Zeeshan Khanzada frem fakta om utenlandspakistanere.

Han fortalte komiteen at bare Bangladesh og India overgår Pakistan når det gjelder utvandring. De fleste som blir arrestert for å stjele lommebøker på islams hellige steder er pakistanere. De reiser inn på religiøst visum, men de ender opp med å stjele og tigge. Dette medfører juridiske komplikasjoner og er en skamplett på et allerede vanæret nasjonalt renommé.

Lavkompetanse-arbeidere

Under møtet tok senator Rana Mahmood-ul-Hasan opp Pakistans relativt lave representasjon blant fagarbeidere i land som Japan. Han la til at hele nitti prosent av tiggere som pågripes i utlandet, kommer fra Pakistan. Dette vekker bekymringer for at det kan foregå menneskehandel.

Videre tok opplyste han at ambassadørene fra Irak og Saudi-Arabia beklager seg over at fengslene deres «flyter over» av pakistanske fanger.

Rundt tre millioner pakistanere arbeider i Saudi-Arabia. Rundt 200.000 i De forente arabiske emirater.

– Tiggere kan ikke velge

Pakistans tidligere statsminister Shehbaz Sharif omtalte i april 2022 landet som en tiggernasjon efterat tidligere statsminister Imran Khan hadde kalt ham en «slave av Amerika»: 

– Beggars can’t be choosers.

I september samme år gjentok han seg selv: 

– Når vi idag tar en telefonsamtale til et vennligsinnet land, tror de at vi skal tigge penger. Hvor står Pakistan idag? Vi har vandret rundt med en tiggerskål de siste 75 årene.

 Det er nesten komisk:

Frykt for terror og kriminalitet: Pakistan sender en million afghanere i retur

 

 

Om du ikke allerede har gjort det:
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.