Vårt Land har skrevet om to menn som ble utlevert fra Israel til Norge i 2021, og i fjor dømt til fengselsstraffer for svindel.

De to kriminelle mennene har hele tiden kjempet for retten til å få etterleve de jødiske matreglene, også kjent som kosher.

I juni i år møtte Vårt Land en av de to jødiske mennene, Felix Attia. 31-åringen sona da i Bastøy fengsel. Der opplevde han ikke vanskeligheter med å spise kosher. Han kunne selv handle og behandle maten han spiste, skriver avisen.

Nå forteller imidlertid Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), til Vårt Land at hun har fått informasjon om at Attia er flyttet fra Bastøy til Ringerike fengsel.

Likestillingsombudet krever redegjørelse rundt koscher-mat for de to jødene i Bastøy fengsel

– Vi forventer at det nye fengselet skal ivareta menneskerettighetene hans. Altså sørge for at han får maten han kan spise i henhold til religionen hans.

– Dette er en forventning vi har uavhengig om det er snakk om en jødisk fange som trenger kosher, en muslim som spiser halal eller en hindu som er vegetar. Dette er noe fengselet må strekke seg langt for å ivareta.

Et av kosher-kravene som gjør det vanskelig for Attia å spise kosher i fengselet er kravet om at koshermat ikke kan tilberedes i kjøkkenutstyr som er brukt til å lage ikke-koshermat, noe han ikke har tilgang på i det nye fengselet.

Utfra det Vårt Land har fått informasjon om går Attia nå mye sulten, for kostholdet består «i stor grad kun av bananer, nugatti, cornflakes, nøtter og tunfisk».

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.