Kjell Ingolf Ropstad fra KrF mener at alle innsatte i norske fengsler må få mulighet til å praktisere sin religion mens de soner straffen sin.

Ropstad mener at dette ikke stanser ved «middagsbordet».

«Nelson Mandela mente at man ikke virkelig kjente en nasjon før man har vært inne i dens fengsler. Måten vi behandler innsatte på, sier mye om et samfunn», skriver Ropstad i Vårt Land.

KrF-politikeren skyver to innsatte jøder, som ble utlevert til Norge fra Israel i 2021, foran seg.

«En av måtene de praktiserer sin religion på, er ved å følge kosher-diett. Det har de ikke fått i de norske fengslene de har sonet i», skriver Ropstad.

Ropstad oppgir ikke noe tall på hvor mange jøder som sitter i norske fengsler, ei heller kostnader og vanskeligheter med å tilberede slik mat, men han skriver følgende:

«Med tanke på hvor få jødiske innsatte som er å finne i norske fengsler, og hvor krevende det er å tilberede kosher-mat, er det fullt forståelig at man ikke tilbereder slik mat i fengslene.»

Ropstad viser så til Det Mosaiske Trossamfund (DMT), som mener at et cateringselskap som leverer kosher-mat til flyselskaper, kan levere mat til fengselet som så kun trenger oppvarming.

Ropstad krever jøder og muslimers rett til kosher og halal-mat i norske fengsler

Det at Kriminalomsorgen har avslått disse løsningsforslagene, mener Ropstad er opprørende, og han skriver:

«Begrunnelsene (til avslaget red. anm.) jeg har lest fra saksdokumentene, er verken gode, eller vitner om noen forståelse for betydningen av å kunne leve i tråd med sin religiøse tradisjons leveregler også mens man soner».

Siden Ropstad selv innrømmer at det er svært få jøder som sitter i norske fengsler, kommer hans egentlige agenda mer tydelig frem når han skriver:

«Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) har begynt å undersøke forholdene for muslimske innsatte, og deres funn så langt tyder på at heller ikke de får tilgang på halal-mat, men må forholde seg til vegetar- og veganmat og såkalt svinefrie måltider.»

Muslimske innsatte finnes det, selv om myndighetene ikke vil offentliggjøre sikre tall, mer enn mange nok av i norske fengsler. Ropstad utviser en rørende omtanke for disse.

«Å bli tvunget til å spise mat som ikke er i takt med islamsk tro, utgjør derfor en tilleggsbelastning, ut over frihetsberøvelsen, som andre fanger ikke rammes av».

Ropstad mener at Kriminalomsorgen må finne praktiske løsninger for å tilfredsstille jøder og muslimer i norske fengsler.

«Det livssynsåpne samfunnet stanser nemlig ikke ved fengselsportene», avslutter han.

Om man er enig eller uenig med Ropstad her, så er det slik at hvis de som sitter i norske fengsler hadde latt være å gjøre noe kriminelt, så hadde de sluppet å sitte i fengsel.

Ropstad viser til den nye trossamfunnsloven som han som statsråd ledet arbeidet med.

«Det første prinsippet lyder: «Tros- og livssynsfriheten beskyttes for alle.» Det andre er: «Ikke-diskriminering: Staten må ikke utsette noen for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling på grunn av deres tros- eller livssynspraksis.» Og til sist: «Det legges aktivt til rette for alle borgeres tros- og livssynspraksis», skriver Ropstad.

Til det er det bare å si at dette selvsagt må gjelde for alle lovlydige borgere i Norge, men at det like selvfølgelig ikke bør gjelde for kriminelle.

Selv hvor naive man er i KrF, så bør det ikke komme så langt at man sidestiller en kriminell med en lovlydig borger, og på den måten nærmest visker ut alle former for straff.

Nå er det på tide at Kjell Ingolf Ropstad forstår at knivstikkere, voldtektsmenn og andre muslimske kriminelle i norske fengsler får ta den straffen de får uten formildende omstendigheter, eller at det blir tatt spesielle hensyn.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.