To jøder som soner straffer i norsk fengsel, nektes retten til jødisk mat.

Selv om forholdene de to israelerne soner under, fortoner seg mer som et hotellopphold, klager de over at de ikke får koscher-mat.

Nå vil Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) se på saken, skriver Vårt Land.

– Retten til religions- og trosfrihet innebærer en rett for alle mennesker til å uttrykke og praktisere sin religion eller tro, også for innsatte i fengsel, forklarer seniorrådgiver Margrethe Søbstad i LDO og legger til:

– Vi ønsker å se nærmere på denne saken, og vil sende en henvendelse til Kriminalomsorgen for å få en nærmere redegjørelse. Deretter vil vi vurdere om vi skal sende en klage til Diskrimineringsnemnda på vegne av de innsatte.

Matstriden startet da mennene ble utlevert fra Israel til Norge i 2021. Mennene ble i fjor dømt i Jæren tingrett til seks års fengsel for å ha svindlet et italiensk oljeselskap for 129 millioner kroner i 2019.

Ropstad krever jøder og muslimers rett til kosher og halal-mat i norske fengsler

Før utleveringen skjedde, lovet norske myndigheter å ivareta de to fangenes religionsfrihet. Det skorter da heller ikke på luksus for de to, som blant annet har:

  • Eget kjøkkenutstyr som kan benyttes til å tilberede egen mat.
  • Spesialprodukter i forbindelse med høytider.
  • Ukentlige kasser med grønnsaker og andre matvarer som de har oppgitt at de kan spise.
  • Utvidet mulighet til å handle egen mat fra butikkens sortiment i fengselet.

Men dette er ikke godt nok, mener de to jødene, og får støtte fra Det Mosaiske Trossamfund.

Generalsekretær i Det Mosaiske Trossamfund, Ingrid Rosendorf, er sterkt kritisk til myndighetene i denne saken:

– Visjonen om det livssynsåpne samfunn omfatter også fangers rett til å leve ut sin religion eller sitt livssyn. Når kriminalomsorgen, og justisministeren, så kontant avviser innsattes rett til å følge religiøst betingede dietter, vitner dette om en manglende erkjennelse av at det livssynsåpne samfunn nå er vedtatt som norsk lov, sier hun.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) viker imidlertid ikke, og fastholder at de to innsatte får klare seg med det fengselet tilbyr.
Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her! Vi får med Alf. R. Jacobsen på videolenke.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.