Den svenske regjeringen ser på protestene mot koranbrenningene i Sverige som påvirkningskampanjer med sikte på å skade svenske interesser, og bistår de som brenner koraner i Sverige. Blant annet russiske aktører nevnes spesifikt.

I dag ble det holdt en pressekonferanse om temaet.

– Ett sätt att adressera den här företeelsen är att berätta om dess existens. Vi ser den och vi gör det vi kan för att mottrycka den felaktiga bilden, sier Carl Oskar Bohlin (M), minister for sivilt forsvar.

Bohlin påpeker at mange av de som står bak koranbrenningen ikke er nært knyttet til Sverige, og at feilaktige bilder spres. Et motiv kan være å forstyrre Sveriges Nato-prosess, skriver SVT. Bohlin nevnte spesifikt russiske aktører.

– Vi ser bland annat hur ryskstödda aktörer är aktiva i att förstärka felaktiga påståenden om att Sverige som stat skulle ligga bakom skändningen utav heliga skrifter. Detta är naturligtvis helt och hållet felaktigt.

Ministeren sa man ikke burde forveksle ytringsfrihet med de politiske budskapene fra myndighetene.

Mikael Östlund er kommunikasjonssjef for Myndigheten for psykologisk forsvar. Han har også merket at mange statsaktører og religiøse ledere deltar i påvirkningskampanjene.

– Man är duktig på att direkt exploatera till exempel skändningar av koranen och direkt sprida dem. Man är också duktig på att följa informationsmiljön och återger direkt rubriker om att man få tillstånd om att bränna koranen.

Tidligere i dag ble det kjent at 57 islamske land skal avholde et møte 31. juli for å diskutere koranbrenningene i Sverige og Danmark.

Säpo mener at trusselbildet mot Sverige har økt.

– Säkerhetsläget har försämrats och situationen just nu är allvarlig, sier Susanna Trehörning, assisterende sjef for Säpos kontraterrorisme, i SVT.

Andre eksperter er enige.

– Tidigare har enskilda individer pekats ut, men vi har inte sett att svenskar som grupp pekas ut som måltavlor förut, sa terrorforskeren Hans Brun til GP tidligere i uken.

22. juli sa Irans Øverste leder, Ali Khamenei, at Sverige er i krig med den islamske verden. Dette kan øke risikoen for et terrorangrep som rammer uskyldige svensker.

Det har også vært demonstrasjoner og opptøyer ved flere svenske ambassader, og den danske ambassaden i Bagdad ble stormet av mobben.

Les også:

Khamenei: Sverige er i krig med islam

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.