Den terror-siktede pakistansk-norske islamisten Arfan Bhatti motsatte seg igjen utlevering til Norge, da han tirsdag endelig måtte møte for retten i Islamabad.  Rettsvesenet i Pakistan er ranket som nr 129 av 140 land i verden, noe som kan gjøre at utleveringen trekker ut, og at Bhatti slipper ut av varetekt mot kausjon.

Høringen i den lokale retten startet på nytt i dag, etter at den sist tirsdag ble utsatt for en uke – og varetektsfengslingen ble forlenget. Bhatti ønsker å bli løslatt på kausjon, mens pakistanske myndigheter ønsker å utlevere ham til Norge.

Bhatti har motsatt seg Norges ønske om utlevering da han mener at han ikke har noe å gjøre med terroraksjonen i Oslo for et år siden. Han er sikter for medvirkning.

Med en gang rettsforhandlingene kom i gang ble pressen bedt om å forlate retten, etter en anmodning fra Bhattis forsvarsadvokat. (NRK)

Kan få kausjon

Bhattis rulleblad er langt, både i Norge og i Pakistan.  I 2013 opplyste han selv til TV2 at han hadde blitt idømt seks års fengsel:

Bhatti bekrefter at han har sittet i fengselet i ti måneder og sier at han er dømt til seks års fengsel for brudd på straffeloven i stammeområdene i Pakistan.

36-åringen opplyser at han nå forsøker å anke dommen. Han vil ikke ha hjelp fra Norge.

– Ifølge sharialoven kan jeg ikke motta hjelp fra de vantro. Derfor har jeg ikke verken ringt eller involvert dem, sier Bhatti til TV2. (Document)

Dette synet har Bhatti tydeligvis forlatt, for nå er advokat John Christian Elden hans norske advokat. Før det forrige rettsmøtet ble utsatt, angivelig på grunn av sykdom, uttalte Elden seg til NRK:

Tirsdag møter Arfan Bhatti i retten i Islamabad. Retten skal ifølge Bhattis norske advokat John Christian Elden, avgjøre om han løslates fra varetekt mot kausjon. Retten vil blant annet vurdere rømningsfaren.

– Beskjeden jeg har fått er at det er en kort høring om kausjon, og at de senere vil vurdere spørsmål om utlevering. (NRK)

Lovens ulike armer

Selv om det skulle være i begge lands interesse av å holde den terrorsiktede bak lås og slå til saken er endelig avgjort av en norsk eller pakistansk rettsinstans, er det mye som taler for at beskjeden John Christian Elden fikk om en mulig kausjon, kan bli innfridd.

Et slikt syn underbygges av Organisasjonen World Justice Project, som årlig foretar en rangering av hvordan lov og rett opprettholdes av verdens land. På rangeringen for 2022, havner Pakistan på 129 plass, etter land som Bangladesh og Sudan, men foran land som nabolandet Afghanistan, og foran Venezuela som er sist av de 140 landene som er rangert.

Engelsk-språklige pakistanske medier har ikke omtalt tirsdagens rettsmøte. Mediebildet i Pakistan domineres tirsdag av frykt for hva den tropiske orkanen Biparjoy kan utrette av skader. Den siste omtalen av Bhatti i avisen Dawn, er datert 5. oktober 2022, den gang han enda var på frifot, eller hvordan det nå var.

Bhatti i retten: Motsetter seg utlevering til Norge (NRK)

Elden: Bhatti kan bli løslatt fra varetekt tirsdag (NRK – 15.05.23)

Expat wanted for terror in Norway missing in Gujrat (Dawn)

World Justice Project Rule of Law Index – Pakistan

Arfan Bhatti – Extremist Monitoring Network (EMN)

Les også:

Norske myndigheters «Sympathy for the Evil» har ansvaret for terror­angrepet 25. juni

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.