Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Ifølge svenske medier har USA fått forsikringer om at Sveriges Nato-søknad vil godkjennes etter valget i Tyrkia, uansett hvem som vinner valget.

Etter at Finland tidligere i år ble godkjent som nytt Nato-medlem, har den svenske søknaden stått i stampe. Tyrkia har nektet å godkjenne den, og vist til diverse forhold knyttet til svensk poltikk overfor kurderne osv.

Mange har ment at den tyrkiske president Erdogans motstand har vært motivert av vårens presidentvalg, og hans behov for å fremstå som «sterk mann» i den forbindelse.

Nå kommer det signaler som tyder på at dette er riktig, og at tyrkerne vil droppe denne motstanden etter at valget er over. Uansett hvem av de to kandidatene som kulle gå av med seieren. .

Samnytt skriver om saken:

I kontrast till de signaler som kommit direkt från Turkiet om Sveriges Natoansökan kommer nu signaler från USA att man fått löften om en turkisk namnteckning, vare sig Erdogan sitter kvar eller inte, skriver Samnytt.

Avisen fortsetter:

I Turkiet hölls nyligen val och det är fortfarande oklart om Erdogan får sitta kvar, vilket det mesta talar för, eller får kliva åt sidan för utmanaren Kemal Kiliçdaroglu. Erodgan håller officiellt fortfarande fast vid att Turkiet inte kan släppa in Sverige i Nato medan Kiliçdaroglus hållning varit mer otydlig.

Men nu hävdar toppolitiker i USA att man fått löften från Turkiet om att godkänna Sveriges Natoansökan, oavsett vem som vinner den turkiska maktduellen. Uppgifterna kommer från Michael McCaul (Rep), ordförande i den amerikanska kongressens utrikesutskott, i en kommentar till den politikbevakande tidningen Politico:

– Vi har fått försäkringar om att efter valet, oavsett vinnare, Sverige blir erkänt som Nato-medlem.

Kobles til eventuelt salg av jagerfly til Tyrkia

Uttalelsen og Tyrkias eventuelle godkjenning av søknaden kobles sammen med de diskusjoner som pågår mellom USA og Tyrkia knyttet til et mulig salg av nyeste versjon av jagerflyet F-16.

Tyrkia vil gjerne kjøpe dette flyet, etter at de tidligere har blitt nektet å kjøpe F-35-fly, som følge av tyrkisk kjøp av russiske luftvernraketter.

Fra USAs side sitter det langt inne å selge også F-16 til Tyrkia, så lenge Tyrkia fremstår som et passe lunkent Nato-medlem:

Hittills har motståndet i USA:s kongress mot en sådan försäljning varit stort. Men McCaul signalerar att en omsvängning kan vara på gång, vilket i så fall som motprestation från Turkiets sida skulle innebära en omsvängning i inställningen till Sveriges Natoansökan.

En av dem som flaggar för att ändra uppfattning är Demokraternas starke man i utrikesutskottet, Gregory Meeks. Han vidgår indirekt att ett villkor för att gå vidare med flygplansaffären värd cirka 20 miljarder dollar är att Turkiet ändrar sig om Sveriges Natomedlemskap:

– Att sluta blockera Sverige är en av de åtgärder jag skulle vilja se.

Ikke bekreftet fra tyrkisk hold 

Nå hevder republikaneren McCaul at USA har fått løfter fra Tyrkia om svensk Nato-godkjenning, om F-16-handelen går i boks:

Detta har dock inte bekräftats från turkiskt håll. Så sent som i förra veckan var beskedet från Erdogan i stället att Sverige inte skulle räkna med någon namnteckning därifrån under överskådlig tid.

Den ursprungliga planen var att Sverige och Finland skulle gå med i Nato samtidigt. Så blev det inte. Medan Finland redan är klara för medlemskap är Sveriges framtid i militäralliansen fortfarande osäker.

Från Turkiet har man uttryckt starkt missnöje med att Sverige länge fungerat som en fristad för vad man från turkiskt håll anser är kurdiska terrorister. Man har också varit irriterad över Sveriges embargo mot att sälja vapen till ett land som man säger sig vilja förbrödras med militärt i Nato, skriver Samnytt.

Svenske forsøk på å mildne Erdogan

Fra svensk side har taktikken vært å prøve å myke opp Erdogan personlig, blant annet ved å forby koranbrenninger og hengning av Erodgan-dukker.

Disse tiltakene har blitt kritisert for å være smisking med Erdogan, og for å være i strid med svensk lov. .

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger i en kommentar till SVT att regeringens mål fortfarande är att Sverige ska vara godkänt som medlem i Nato innan militäralliansens nästa toppmöte går av stapeln i Vilnius i juli. De nya signalerna från USA inger enligt Billström ökade förhoppningar om att det målet är inom räckhåll.

I løpet av sommeren, når det tyrkiske valget er avgjort, vil det trolig gjøres nye forsøk fra Sverige og Natos side på å få Tyrkia til å åpne døren.

Les også: 

Snart valg i Tyrkia: Erdogan vil klamre seg til makten en ny periode

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.