Det svenske samfunnet står overfor store utfordringer med å utvide kapasiteten i fengslene for å håndtere alvorlig kriminalitet og de mange gjengkonfliktene i visse innvandrermiljøer. Samtidig finnes det alarmerende signaler om hvordan kriminelle gjenger i økende grad tar kontroll over institusjonene ved å bestikke ansatte eller innlede seksuelle forhold til dem. Dette rapporterer skribent Mats Dagerlind hos Samnytt.

Dusinvis av nye fengsler må bygges og tusenvis av personer må ansettes for å håndtere problemene i svenske byer. For å få inn alle disse nye ansatte må kravene kanskje senkes. Dette vil til gjengjeld øke risikoen for å få inn uegnede personer som lettere kan bli manipulert av de innsatte.

Det er allerede blitt avslørt en rekke tilfeller der fengselsbetjenter ble bestukket til å bli de innsattes løpegutter. De har fikset mobiltelefoner eller narkotika og formidlet kommunikasjon mellom fangene og deres kumpaner på utsiden slik at den kriminelle virksomheten kan fortsette.

Det er også blitt avslørt flere skandaler der kvinnelige fengselsbetjenter har startet seksuelle forhold til kriminelle menn og har gjort ulike tjenester for dem. Det hender også at gjengene aktivt prøver å plante sine egne folk i fengslene og utdanner seg til å bli fangevoktere.

En fersk rapport viser at disse problemene har doblet seg på kort tid. «Det vi så på som en risiko for noen år siden er nå blitt en realitet», sier Josefin Skoglund ved Kriminalomsorgens sikkerhetsavdeling i en kommentar til media.

Fengselsdriften må bygges ut og  mange nye medarbeidere må ansettes for å holde tritt med bølgen av alvorlig kriminalitet som skyller over Sverige. Dessverre er de eksisterende fengslene allerede underbemannet. Dette øker arbeidspresset på personalet og skaper en ond spiral.

Kriminalomsorgen forteller i sin siste årsmelding om mangler både i kvalitet og kvantitet ved fengselspersonalet. De melder om en «svært anstrengt bemanningssituasjon» der én av fem fengselsbetjenter har sluttet i yrket bare det siste året.

«Vi har et hardt presset arbeidsmiljø som gjør at erfarne medarbeidere sier opp. Dette skaper enorme rekrutteringsbehov og en konstant tilstrømning av nytt personell», forklarer Heidi Noteklint, president i fagforeningen Seko Kriminal.

Hun bekrefter at kravene for å jobbe som fengselsvokter er blitt senket, samtidig som arbeidet er blitt mer krevende ettersom alvorlig kriminalitet har økt i omfang. Aldersgrensen på 23 år for å bli ansatt er opphevet, samt kravet om at søkere minst skal ha videregående kompetanse. I mange land er det en selvfølge at du må ha et reint strafferegister for å få jobbe i et fengsel. Å ha tidligere kriminelt rulleblad er derimot ingen hindring for ansettelse som fengselsbetjent i Sverige.

Heidi Noteklint er enig i bekymringene om at de senkede kravene øker risikoen for at uegnede personer blir ansatt til å vokte fangene.

Mellom en tredjedel og halvparten av de som er ansatt som svenske fengselsvoktere får gjøre det uten engang å ha fullført grunnutdanningen som egentlig er obligatorisk. Risikoen for at fengselsvoktere bukker under for press fra de innsatte øker også som følge av avvik fra rutinene om at vokterne alltid skal jobbe i par. I våre dager møter de ofte fangene aleine. Dette øker også risikoen for å bli utsatt for vold og gisselsituasjoner.

Undersøkelser viser at et flertall av de som jobber som fengselsbetjenter mener at sikkerheten i institusjonene ikke kan opprettholdes med dagens underbemanning og lave krav til kompetanse. Ved klasse 1-institusjonene der blant annet gjengledere, mordere og terrorister soner straffen, er fem av seks ansatte av denne oppfatningen.

Det er i snitt én hendelse om dagen i et svensk fengsel som kan klassifiseres som infiltrasjon og/eller upassende oppførsel av en fengselsbetjent der man lot seg kjøpe eller dupere av en fange eller hans kumpaner på utsiden. For bare ett år siden var det halvparten så mange. Neste år kan antallet ha doblet seg igjen.

Det er dessuten få slike saker som fører til etterforskning og disiplinære eller rettslige skritt. Kriminalomsorgens fullmakter til å handle mot problemene er begrenset.

Svensk politisjef: – De kriminelle miljøene vokser for hver dag som går

Göteborg: Kriminelle klaner tar over bydel og truer folk til taushet

Ukrainsk mann skubbet i iskaldt vann av gjeng, sier det er «for mange» arabere i Sverige

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.