Hammarkullen er en bydel i det nordøstlige Göteborg. Sammen med bydelen Angered har de en høy andel av innvandrere fra Midtøsten og er plaget av mye kriminalitet og sosiale problemer.

En ny dokumentar viser at ansatte i Hammarkullen, blant annet på fritidssenteret og biblioteket, opplever gjentatte trusler fra ungdomsgjenger i området. Noen av de som fremsetter truslene er så unge som 14 år.

Mange av dem er med i et familiebasert kriminelt nettverk som i årevis har hatt stor gjennomslagskraft i Hammarkullen og i Angered. Alle kjenner familienettverket og frykter dem. Flere medlemmer av klanen er dømt for alvorlige forbrytelser som grov svindel, overfall og mord. Deres voldskapital gjør at de får dominere området og true folk til taushet.

Fritidssenteret opplever ungdommer som kaster stein, sparker inngangsdøra og ytrer tilslørte drapstrusler mot personalet. Til tross for dette blir det ikke laget politianmeldelser. En anonym politimann sier at de ansatte der er redde og ikke ønsker å delta i noen form for politietterforskning.

På biblioteket i Hammarkullen har gjenger overtatt deler av lokalene. De kaster bøker, spiller høy musikk og gjør som de vil. En gang ble det også uttalt at de «skulle kutte strupen på alle homofile», med henvisning til et regnbueflagg i lokalet. De ansatte har sett gjenger selge narkotika åpenlyst inne på biblioteket, uten å gripe inn. De frykter represalier.

Ifølge svensk lov plikter virksomheter som har med barn og unge å gjøre umiddelbart å melde fra til sosialtjenesten dersom de har mistanke om at mindreårige er i fare. Dette skjer heller ikke. Det finnes en taushetskultur, skapt av reell frykt for vold.

Michael Tärnfalk, forsker i sosialt arbeid ved Uppsala universitet, tar dette på alvor. Han påpeker at personalet rett og slett er redde og at disse gjengene bruker «rene mafiametoder».

Blant de som skiller seg ut negativt er en 14 år gammel gutt som omtales som Salim. Han fremsetter dårlig skjulte drapstrusler: «Vet du hvem jeg er? Jeg kan få folk til å forsvinne». Hans far tilhører lederne i den kriminelle klanen. En av politimennene som ønsker å være anonym er på stedet: «De sier ting som at vi ikke har noe der å gjøre, at det er de som styrer i Hammarkullen».

I et innlegg i Göteborgs-Posten skriver Anna Jäderström og Mattias Tykesson fra Moderaterna at truslene fra gjengkriminelle er blitt en trussel mot selve demokratiet og rettsstaten. Selv om dette er sant skal det påpekes at masseinnvandringen de siste to generasjonene har pågått under alle svenske regjeringer, også de som blir ledet av Moderaterna.

Göteborg: Håndgranater og angrep på bibliotekansatte

Sveriges «utsatte områder»: Bibliotek­ansatt ba ungdoms­gjeng gå, ble mishandlet

Taushetskultur er fortsatt et stort problem i Göteborg

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.