Sentralbanksjef Ida Wolden Bache i speilsalen i Norges Bank, der hun holdt årstalen den 16. januar 2023. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Da sentralbanksjef Ida Wolden Bache sist torsdag holdt sin første årstale som nummer én i Norges Bank, benyttet hun anledningen til å uttale seg om det «grønne skiftet», som etter hennes oppfatning går for sakte.

Det går frem av deler av Wolden Baches tale, som er sitert av TV 2:

– Verdensøkonomien må gjennom en helt nødvendig omstilling mot en lavutslippsøkonomi. Signalene om at omstillingen haster, blir stadig flere. Hetebølger, flom og tørkeperioder tiltar, både i antall og styrke.

– For hvert år vi sakker akterut, øker også sannsynligheten for at det blir nødvendig med kraftigere og mer kostbare tiltak i fremtiden, la hun til.

Norges Banks lovpålagte mandat er å forvalte pengepolitikken, men sentralbanksjefens uttalelser føyer seg inn i et mønster av politisk konsensus om at raske og radikale kutt i verdens utslipp av klimagasser er udiskutabelt nødvendig.

Det er ikke første gang Ida Wolden Bache manifesterer interesse for klimapolitikk. I egenskap av visesentralbanksjef arrangerte hun den 15. oktober 2021 en konferanse med sentralbankkolleger i Sverige, Danmark, Finland og Island med tittelen Klimaendringer og sentralbanker – et nordisk perspektiv.

Under denne konferansen hevdet hun at klimaendringer berører sentralbankers ansvarsområder:

The prime responsibility and the most effective tools to mitigate climate change lie with governments. However, climate change and the transition to a low-carbon economy may have profound effects on the financial system and the broader economy. Therefore, it also affects the core responsibilities of central banks.

I årstalen sa også Wolden Bache at økte karbonavgifter bidrar til å «trekke omstillingen i riktig retning». Ikke desto mindre har verdens utslipp av klimagasser en økende trend.

 

Verdens forbruk av fossil energi er rekordhøyt

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.