Birger Jarl lovfestet kvinnenes rettigheter mot overgrep allerede i 1280. Men dagens svenske politikere pisser på Birger Jarl sin arv. Nå er de svenske kvinnene utrygge i sitt eget hjemland.

Hvilket politisk parti i Sverige vil gjøre en politisk sak ut av at svanske kvinner ikke føler seg trygge i sitt eget land?

Dette er spørsmålet Nima Sanandaji stiller, i en kronikk i Bulletin.

För både män och kvinnor är den upplevda tryggheten i Sverige lägre än i de andra nordiska länderna – och ovanpå det finns ett större gap i otrygghet mellan kvinnor och män. Inte ett bra betyg för Sverige, och verkligen skäl till att verka för förändring.

Menn føler seg fortsatt nokså trygge, ifølge Nima. Han er for øvrig broren til den kjente økonomen Tino Sanandaji, som er omtalt flere ganger av Document.

Les også: Et tenkende menneske taler Sannhetsministeriet midt imot

Nima påpeker at det er andre land hvor kvinner føler seg utrygge, og nevner Latvia som eksempel. Men han understreker at forskjellen mellom følelsen av trygghet mellom kvinner og menn er på toppnivå i Sverige.

Andelen svenske kvinner som føler seg utrygge er over det dobbelte som i Norge. Men slapp av, vi kommer nok dit vi også, bare litt senere.

Kun Latvia slår svenskene når man måler forskjellen mellom kvinner og menns følelse av trygghet.

Nima har tidligere skrevet en bok om velferdsstaten, rettet mot et amerikansk marked i forbindelse med presidentvalget i 2016. Jeg har tidligere omtalt denne boken, som er vel verdt å lese for de fleste.

Nima konkluderer med at Sverige er i en spesielt utsatt posisjon, som oppnår bunnplassering på alle tabeller som måler trygghet og livskvalitet. Han avslutter med en kraftsalve:

Slutsatsen är tydlig: Sverige behöver krafttag för ökad trygghet, framför allt så att fler kvinnor kan känna sig säkra under kvällstid. Nu är det snart valrörelse. Vågar något parti lova att minska på den upplevda otryggheten? Kanske rentav att också minska på könsgapet i otrygghet? Det är faktiskt inte rimligt att allmänheten ska känna sig otrygg på kvällarna. Statens kärnuppgift är att säkerställa individens trygghet från våld och brott.

I ett samhälle där hälften av inkomsterna går till skatter, borde resurserna användas till att skapa ökad trygghet.

Et samfunn som ikke beskytter sine kvinner og barn har ikke livets rett. Dette er Statens kjerneoppgave, grunnlaget for det man kaller «den sosiale kontrakten».

Nima Sanandaji antyder at svenske myndigheter har sviktet. Han kan ha et poeng.

Bulletin

Velferdsstaten: Utopien som endte opp som en selvmordspakt

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.