Magnus Ranstorp er en av Europas fremste eksperter på terror. Nå advarer han mot islamistenes kommersielle virksomhet i Sverige. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– En ting er det finansielle aspektet, vel så viktig er påvirkningsaspektet, advarer terroreksperten Magnus Ranstorp, i forbindelse med avsløringer som viser milliardhandel mellom radikale islamister og svenske myndigheter.

Ett 50-tal bolag och organisationer med utpekade radikala islamister i ledningen har gjort affärer med stat och kommuner till ett totalt värde av en dryg miljard kronor under de senaste fem åren.

De stora pengarna finns i friskolesektorn. Detta enligt nyhetsbyrån Siren som kartlagt cirka 550 personer kopplade till radikal islamism.

– Givetvis finns det ett rent finansiellt syfte i att tjäna pengar. Sedan handlar det om påverkansaspekten och om att isolera ungdomar från det icke-religiösa samhället, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert och forskare vid Försvarshögskolan, till Nyhetsbyrån Siren. (SVT)

Avsløringene kommer i kjølvannet av en rekke avsløringer om islamistisk infiltrasjon og aktivitet i Sverige, publisert på Ledarsidorna.se av Johan Westerholm, og i boken «Islamismen i Sverige».

 

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.