
Damp stiger opp fra et kullkraftverk ikke langt fra en kullgruve utenfor Bogatynia i Polen den 15. januar 2022. Foto: Petr David Josek / AP / NTB.
Den nye regjeringen i Østerrike nekter å støtte EU-kommisjonens forslag om å lovfeste 90 prosent kutt i unionens utslipp av klimagasser innen 2040.
Dermed har Brussel mistet det de trodde var en viktig alliert i prosessen med å få vedtatt forslaget, melder Politico.
De nye signalene fra Østerrike henger sammen med at De Grønne – som tidligere hadde klimaministeren og støttet forslaget – ikke lenger sitter i regjering, men er blitt erstattet av det sosialdemokratiske partiet SPÖ og det liberale partiet NEOS som koalisjonspartnere for det østerrikske Folkepartiet ÖVP.
Regjeringen i Wien vil heretter veie «klimamål» opp mot konkurranseevne, og sier det er avgjørende at klimamålene bidrar til konkurranseevnen.
Dermed må kommisjonen gjøre et taktisk tilbaketog:
Østerrikes tilbaketrekning øker det politiske presset på Kommisjonen for å myke opp 2040-målet. EU-kommisjonen hadde tenkt å gjøre sin 2024-anbefaling om til et formelt lovforslag innen utgangen av mars, men valgte å utsette det på ubestemt tid da det ble klart at 90 prosent-målet ikke hadde tilstrekkelig støtte blant EU-landene.
Kommisjonens klimasjef, Wopke Hoekstra, undersøker nå muligheter for å innføre «fleksibilitet» i målet, samtidig som det overordnede tallet på 90 prosent opprettholdes.
Resultatet kan bli at man ikke «tar klimakuttet» internt i unionen, men outsourcer problemet:
Det inkluderer det kontroversielle forslaget om å oppfylle en del av EUs 2040-mål ved å betale andre land for å redusere utslippene sine og telle det med i EUs eget klimaregnskap. Betalingene vil skje via et internasjonalt system for karbonkreditter som er opprettet i henhold til klimaavtalen fra Paris.
Den nye tyske koalisjonen og Frankrike støtter allerede ideen, men kritikere advarer om at tilnærmingen vil undergrave integriteten til EUs klimapolitiske rammeverk.
Fra før av er det kjent at både Italia og Tsjekkia er imot skjerpingen av «klimamålet», og at Polen er skeptisk på grunn av sin avhengighet av kull, mens Danmark, Finland, Nederland og Slovenia er for.
Tsjekkia er imot på grunn av konsekvensene for tungindustrien, meldte nylig Reuters.
EUs «vitenskapelige råd» anbefaler 90-prosentmålet for 2040, opplyser Politico.
Milliardsvindel med tyske klimaprosjekter utenlands på bilistenes regning
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.