Når britene går til valg 4. juli, frykter to såkalte eksperter på britisk politikk at utfallet kan bli en mer ekstrem høyreside.

Per Edgar Kokkvold har fulgt britisk politikk i en mannsalder og omtales som en ekspert på området.

Den tidligere lederen for Pressens Faglige Utvalg, generalsekretær i Norsk Presseforbund og forhenværende utenriksredaktør i Dagsavisen, tror valget kan skape noe som han mener verden ikke vil ha – en mer ekstrem høyreside.

– Som sosialdemokrat mener jeg at Storbritannia hadde trengt et godt, moderat konservativt parti. Men dette valget kommer ikke til å bli spennende, bare veldig skremmende, sier han.

Han får støtte av Øivind Bratberg, som er universitetslektor ved Institutt for statsvitenskap.

De frykter at et gigatap for de konservative kan bety starten på et nytt, langt mer høyreekstremt parti i Storbritannia.

– Jeg tror i hvert fall at det kommer til å bli et voldsomt spetakkel etter valget. Hvis resultatet blir noe som ligner på det som det nå ligger an til, vil det være et så stort tap for det konservative partiet at de vil være nødt til å ta en helt grunnleggende debatt om hvor veien går videre. Og det er jo ikke godt å si hva som blir utfallet av denne debatten. Men jeg tror de nå vil vente til valget er gjennomført før man våger å snakke høyt om det, sier Øivind Bratberg.

Kokkvold og Bratberg tror Keir Starmer sitter stille i båten nå fordi han vil vinne valget, og begge frykter Nigel Farage.

– Jeg tror nok mange ville ønsket seg at de fikk fanget opp Farage, først og fremst. Uansett vil de begynne å bygge opp en alternativ høyreside, det er det liten tvil om, avslutter Bratberg.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.