Trodde du at du hadde hørt alt? Trodde du kanskje også at du hadde hørt det dummeste som er mulig å forske på?

I så tilfelle bør du vurdere å lese dette.

For, forskere har analysert taler fra politikere fra åtte ulike land – deriblant Danmark – og funnet ut at været ser ut til å påvirke kompleksiteten i politikernes taler.

Jo varmere været er på en gitt dag, desto enklere blir talene, ifølge Forskning.no.

Basert på analysen mener forskerne til og med at det er mulig at politikerne kommer til å snakke enklere i fremtiden som en konsekvens av klimaendringene.

– Vi er vitne til en stadig mer bekymringsfull trend med mer ekstreme værmønstre globalt. Som statsvitere er vi opptatt av å forstå de faktorene som påvirker den politiske diskursen, og dermed hvordan demokratiske samfunn fungerer, sier Tobias Widmann, en av forskerne bak studien.

Lisa S. Villadsen, som forsker i politisk kommunikasjon og retorikk ved Københavns Universitet, men som ikke er involvert i studien, er imidlertid skeptisk, altså skeptisk til denne analysen, og ikke til klimaendringene.

– Det kan tenkes at veldig varmt vær gjør at politikerne skynder seg å bli ferdige med talene sine, men jeg tror metoden er for enkel til å trekke noen konklusjoner, sier hun.

Taler har generelt blitt enklere de siste årene, men ifølge Lise Villadsen skyldes dette den språklige utviklingen i det offentlige rom og sosiale medier.

– Sosiale medier påvirker folks tålmodighet. Politikerne er derfor under press for å fatte seg i korthet, forklarer hun.

Om både politikerne og forskerne har blitt dummere med årene, sies det ingenting om, og kunne kanskje være en mulig kandidat for en ny analyse?

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.