Polakken som angrep Mette Frederiksen på Kultorvet i København fredag heter Blazej Podgorski og er 39 år gammel. Dommeren nedla navneforbud, men det gjelder bare innenfor dansk jurisdiksjon.

Det var betydelig irritasjon over navneforbudet siden dette gjelder en sak av stor offentlig interesse. Navn og bilde kan gjøre det mulig å spore vedkommendes historie og se om det finnes grunnlag for å tillegge ham politiske motiv.

Det er ikke lenge siden Slovakias statsminister Robert Fico ble skutt under et besøkt i provinsen og nesten ble drept. Han ble skutt i maven med fem skudd og det var såvidt han overlevde.

Overfallet på Mette Frederiksen er ikke i denne kategorien. Blazej Podgorski gjenkjente statsministeren på gaten. Han slo henne med knyttet hånd på overarmen, hardt nok til at hun mistet balansen. Hun ble satt ut og avlyste alle arrangment lørdag.

Blazej Podgorski sier han var full. Det kan ha vært en impulshandling. Men for statsministeren har det skapt utrygghet. Hvor var hennes sikkerhetsvakter? En statsminister beveger seg ikke i det offentlige rom uten vakter, men de har latt en ukjent person komme helt innpå henne.

Under fremstilling for forhørsretten på Frederiksberg lørdag ble Podgorski spurt om han husker hva som skjedde.

»For at være helt ærlig, så nej, ikke særligt meget,« svarede han med henvisning til, at han var fuld og påvirket under episoden.

Men han vidste godt, hvem Mette Frederiksen var, inden han mødte hende på Kultorvet i København fredag.

»Jeg synes, at hun er en rigtig god statsminister på baggrund af mine observationer. Jeg ved, at hun er rimelig populær, og jeg synes også, at hun gør et godt stykke arbejde,« sagde han under retsmødet.

Podgorski ble varetektsfengslet frem til 20. juni. Politiet arbeider for tiden ikke ut fra at angrepet var politisk motivert.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.