I noen delstater og kommuner er Alternativ for Tyskland fritt vilt. Siste helg i juni skulle partiet hatt landsmøte i Essen, i et lokale eid av kommunen. Nå har kommunen sagt opp leieavtalen. Kommunen forlangte skriftlige garantier for at det ikke skulle bli brukt gamle, forbudte nazistiske slagord. Et slikt krav ville ikke AfD finne seg i.

De hadde også bedt om at partiet skulle stanse alle slike lovbrudd «umiddelbart og effektivt», eller risikere bøter på 500.000 euro for hver episode. I et brev til AfD i mai uttalte Essens kommuneadministrasjon at de måtte ha garantien innen 4. juni, ellers kunne leiekontrakten sies opp. Det gikk ikke AfD med på.

AfD lover nå å ta saken til retten.

– Selvfølgelig skal vi saksøke dem, sier partiets talsmann Tino Chrupalla.

Den tyske rikskringkasteren ARD skriver at kommunen lenge har ønsket å sørge for at landsmøtet holdes et annet sted, blant annet på grunn av frykten for store motdemonstrasjoner. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.