Etter den nye terror­paragrafen kunne Zeniar Matapour gjort seg fortjent til 30 år. Men det er et stort men. Det som kvalifiserer til å falle inn under den grove terror­betegnelsen, kan være frem­provosert av myndig­hetene.

Derfor er det mer sannsynlig at han vil få 21 år.

Forsvarer Marius Dietrichson var ikke konsekvent i sin argumentasjon da han luftet muligheten for full frifinnelse.

– Frifinnelse må skje for den delen av det straffbare forholdet som ble framprovosert av myndighetene – enten det er hele gjerningen eller den delen som handler om terror og terrorhensikt, sa Dietrichson da han holdt sin prosedyre for Oslo tingrett onsdag.

Det er utenkelig at retten vil se bort fra selve handlingen – to drepte og ni alvorlig såret – og skrive alt på myndighetenes kappe. Men deres klønete opptreden kan spare Matapour for ti år til i fengsel.

Dietrichson sa selv at Matapour hadde terrorhensikt da han handlet.

Hvis retten kommer til at han var utilregnelig stiller det seg selvsagt annerledes.

Document fulgte hele prosedyren og vil komme tilbake med en lengre sak torsdag.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.